Izložba „Instant revolucija“ u KvArt BW

Izložba „Instant revolucija“ u KvArt BW

03/12/2021 Off By BERB

Piše: Ivana Rajković

 

Izložba „Instant revolucija“ umetnika Željka Vitorovića biće otvorena u ponedeljak, 6. decembra sa početkom u 19 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija. Izložbu organizuju Galerija ŠTAB i kulturno-umetnička inicijativa KvArt BW.

 

 

Istoričarka umetnosti, Ana Kršljanin ističe da nam „Instant revolucija“ pruža jedinstvenu mešavinu komunističkih simbola i napuštenih sistema vrednosti, prostora i intelektualne zapitanosti. Kršljanin dodaje da Vitorović na duhovit način spaja konzumerski čin i način artificijelnog, instagram života sa simbolom prošlog poretka, stvarajući „Insta pionirku“, savršen rezultat savremene socijalne realnosti.

 

„Pojedinac i njegova otuđenost u konzumerističkom svetu koji ruši sve pred sobom glavni su motivi i interesne sfere stvaralaštva Željka Vitorovića. Klasičnim slikarskim jezikom, on se posvećuje figuri, čoveku zapostavljenom od sopstvenog društva, ostavljenom i zapitanom nad sopstvenom egzistencijom i smislom postojanja u izvitoperenom sistemu vrednosti gde individualac postaje majušan, slab i nevidljiv“, zaključuje Kršljanin.

 

Željko Vitorović diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, na slikarskom odseku, 2008. godine u klasi profesora Čedomira Vasića. Završio je specijalizaciju iz oblasti slikarstva na Visokoj školi lepih umetnosti u Atini, 2012. godine. Član je ULUS-a od 2017. Imao je devet samostalnih i učestvovao na više od dvadeset grupnih izložbi u Srbiji i inostranstvu.

 

Izložba „Instant revolucija“ biće otvorena do 16. decembra 2021. godine. Radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 21 čas, a ulaz je slobodan.