Потребни су нам и „Ђердап 3“, „Бистрица“ и друге ХЕ како бисмо остали енергетски безбедни

Потребни су нам и „Ђердап 3“, „Бистрица“ и друге ХЕ како бисмо остали енергетски безбедни

03/12/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Кладову да је улагање у нове електроенергетске капацитете један од стубова развоја српског енергетског система, као и да је неопходна изградња нових капацитета који користе обновљиве изворе.

 

 

„Ми смо последњих годину дана рада у Министарству направили важне кораке, започели смо енергетску транзицију, али је такође важно да будемо и бржи и ефикаснији у том процесу. Направили смо базу, донели смо потпуно нове законе о ОИЕ и енергетској ефикасности. Спремили смо нови инвестициони план са пројектима вредним више од 17 милијарди евра, а више од 10 милијарди ће бити за нове средње и велике ХЕ, међу којима су, осим „Ђердапа 3“ и „Бистрица“, „Горња Дрина“, које су нам потребне да бисмо били енергетски безбедни и у наредним деценијама. Постоји интересовање једне америчке компаније за изградњу ХЕ „Ђердап 3“, и о томе ће се у наредним месецима разговарати“, рекла је она.

 

Михајловићева је изјавила да је потребно ревидирање пројектно-техничке документације, што би био и први корак у доношењу одлука о изградњи.