Повећање енергетске ефикасности национални циљ

Повећање енергетске ефикасности национални циљ

01/12/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Трстенику да повећање енергетске ефикасности не значи само ниже рачуне за топлотну и електричну енергију, већ је то питање развоја и бољег животног стандарда.

 

 

Она је у овом граду обишла радове на унапређењу енергетске ефикасности у ОШ „Живадин Апостоловић“, као и породицу Мијаиловић, која је добила субвенције државе за замену столарије на породичној кући.

„Трстеник је једна од општина које су раније схватиле да је важно улагање у повећање енергетске ефикасности и заштиту животне средине. Радови на замени столарије у  школи биће готови до 4. децембра, а када се све заврши емитоваће се 100 тона мање угљен-диоксида годишње, што ће значајно допринети квалитету ваздуха. Када говоримо о финансијама, онда говоримо и о уштедама које ће бити 60% постојећих рачуна, а то је додатни новац који ће моћи да се уложи у нове пројекте. Данас смо обишли и једно од 23 домаћинства која су потписала уговоре о замени столарије, односно повећању енергетске ефикасности“, изјавила је она.

Михајловићева је поручила да је подизање енергетске ефикасности национални циљ и један од најважнијих пројеката у енергетици.

„Порука свима, али и позив свима, јесте да учествују у овом и у пројекту постављања соларних панела. Са 67 градова и општина потписали смо уговоре за замену столарије, а са 37 за постављање панела, и држава, односно Министарство и град, обезбедиће половину новца за оба пројекта. Већ у јануару ће бити нови јавни позив за замену столарије, до краја године сигурно још три. Позивам грађане да учествују, јер је то начин и да смањимо трошкове, не расипамо енергију и имамо здравију животну средину“, рекла је Михајловићева.

 

Она је казала да Србија води рачуна о коришћењу ресурса у процесу енергетске транзиције и да је подизање енергетске ефикасности национални циљ, као и да ће држава и у наредним годинама субвенционисати замену столарије и уградњу соларних панела.

Милена Турк, председница општине Трстеник, захвалила је потпредседници Владе и Министарству на подршци.

„Инвестиција је вредна 23 милиона динара, а Министарство учествује са више од 16 милиона. Пројекат је од виталног значаја за школу, јер практично од изградње није било већих инвестиција. Надам се ћемо у наредном периоду, уз подршку Министарства, моћи да унапредимо енергетску ефикасност и у другим јавним објектима“, изјавила је она.

„Почаствовани смо и доласком и подршком коју добијамо од Владе и Министарства. Стекли су се услови за савремени рад који је на нивоу европског стандарда“, изјавила је Љиљана Ђонић, директорка ОШ „Живадин Апостоловић“.