Србија придаје велики значај пријатељству с државама Африке

Србија придаје велики значај пријатељству с државама Африке

01/12/2021 Off By BERB

Фото: МСП

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић обратио се видео поруком на завршној церемонији „Бијенала Луанда – Панафричког форума за културу мира“, истакавши да наша земља негује пријатељске односе са државама афричког континента још из периода оснивања Покрета несврстаних.

 

Министар Селаковић је изразио задовољство због тога што је учешћем на Бијеналу Србија добила прилику да представи своју културу и наслеђе путем виртуалних изложби.

 

Селаковић је казао да Србија подржава активности и рад Унеска, подвлачећи да је то међународна организација у оквиру које су заједничким снагама постигнути изузетни резултати.

 

Такође, министар је указао на тенденције које прете да успоре и компромитују рад Унеска, као што су политизација културног наслеђа и ревизија историје кроз политике образовања, и поручио да се то не сме допустити.

 

Шеф српске дипломатије осврнуо се и на изазов са којим је цео свет суочен, а то је пандемија вируса корона, напомињући да се на примеру неједнаког приступа вакцинама види да и даље постоје разлике између појединих држава.

 

„Република Србија настоји да помогне своје традиционалне пријатеље у борби против пандемије, и у складу са нашим могућностима несебично смо обезбедили донације вакцина онима којима је то било најпотребније“, рекао је министар Селаковић, и додао да ћемо наставити да негујемо пријатељске односе са државама Африке, посебно у оквиру програма стипендирања студената ,,Свет у Србији“ јер су млади чиниоци социјалне трансформације и мостови који спајају.