„Чувам те”, платформа за заштиту деце од злостављања, занемаривања, насиља и експлоатације

„Чувам те”, платформа за заштиту деце од злостављања, занемаривања, насиља и експлоатације

01/12/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Данас је потписан Протокол између седам министарстава и Канцеларије за информационе технологије и електронску управу о пружању међусекторских услуга путем софтверског решења „Чувам те”, у циљу заштите од злостављања, занемаривања, насиља и експлоатације деце.

 

Протокол су потписали први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, министар здравља Златибор Лончар, министар за бригу о породици и демографију Радомир Ратко Дмитровић и директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу др Михаило Јовановић. Додатно потписници Протокола су и Министарство унутрашњих послова, Министарство правде и Министарство трговине туризма и телекомуникација.

Платформа „Чувам те“ ће први пут повезати све надлежне институције за борбу против насиља и захваљујући њој пратиће се свака пријава на нивоу државе на једном месту, као и сам ток решавања.

У овом тренутку се ради на планирању и развоју софтверског решења које ће омогућити да се свака пријава насиља адекватно евидентира како би у сваком тренутку био доступан статус пријаве, њен ток и уколико предмет није завршен, који је конкретан разлог за то. Циљ је да на једном месту постоји детаљна аналитика свих пријава, да видимо како се по свакој пријави поступа и где су проблеми.

Платформа „Чувам те“ успостављена је у марту 2021. године као прва национална платформа за сва питања заштите и превенције различитих врста насиља које укључује децу.

Платформа представља јединствено и безбедно место за грађане да се информишу и едукују, а у будућности и пријаве насиље путем платформе када та функционалност буде омогућена. На овој јединственој платформи, грађани могу да се информишу о томе шта се све подразумева под насиљем које укључује децу, које установе се укључују и како поступају, како могу да спрече и утичу на превенцију насиља којем би њихово дете могло бити изложено.  Такође, сви могу да се едукују и  похађају онлајн обуке.

Циљ  Националне платформе „Чувам те“ је омогућавање синергије деловања министарстава,  репрезентативних синдиката у просвети и организација цивилног друштва. На едукативном делу платформе је око 30.000 регистрованих корисника, од тога преко 4800 ученика, 1700 родитеља и више од чак 23.000 наставника.