Прелазни рок до краја априла за прилагођавање систему е-фактура

Прелазни рок до краја априла за прилагођавање систему е-фактура

01/12/2021 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали најавио је данас да ће привреди и јавном сектору, због потреба прилагођавања новом систему електронских фактура, бити дат прелазни рок до краја априла наредне године.

 

Beograd, 1. decembar 2021. – Ministarstvo finansija i NALED organizovali su obuku za lokalne samouprave “Primena sistema elektronskih faktura”. Na skupu se obratio ministar finansija Sinisa Mali. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg

 

„Ми ћемо, пошто смо добили доста захтева, до краја године изменити Закон о електронском фактурисању и дати прелазни рок до краја априла да се корисници адаптирају и оспособе да издају и примају електронске фактуре. Очекујем да ће те измене бити усвојене од стране посланика у Скупштини Србије. Дакле, омогућићемо додатни период да се усагласите са новим законом и завршите све информационе припреме“, рекао је министар Мали обраћајући се присутнима на обуци за локалне самоуправе „Примена система електронских фактура“, одржаној данас у Палати „Србија“.

Мали је навео да су остали рокови, који су наведени у закону реални и да ће наставити да важе и након законских измена.

Дакле, прво наступа обавеза субјекта јавног сектора да прими и чува електронску фактуре и да издаје електронске фактуре другом субјекту јавног сектора, и то ће се примењивати од 1. маја 2022. године, уместо од 1. јануара, баш као и обавеза субјекта приватног сектора да изда електронску фактуру субјекту јавног сектора.

Обавеза субјекта приватног сектора да прими и чува електронску фактуру издату од стране субјекта јавног сектора, као и електронске фактуре издате од стране субјекта приватног сектора, примењиваће се од 1. јула 2022. године, као што је и било планирано. Такође, обавезе издавања и чувања електронске фактуре у трансакцијама између субјеката приватног сектора наступају од 1. јануара 2023. године.

Министар је на поменутом скупу навео и да Србија, овим системом жели да унапреди транспарентност и конкурентност, смањи сиву економију, али и технолошки ухвати корак са развијеним светом.

„Много тога добијамо и као држава, и ви као корисници јавних средстава, и у транспарентности и у уштеди времена. Наша жеља је да у 2023. године уђемо и у систем е-отпремница. На то се надовезују платни промет између правних лица и систем е-фискализације. Правимо компјутерски и информациони вертикални ланац и то ће бити најважнији одржив систем борбе против сиве економије“, нагласио је министар и додао да је коришћење система е-фактура у потпуности бесплатно.

Он је замолио присутне да озбиљно схвате систем е-фактура и на време спроведу све потребне едукације и припреме, јер ће он у будућности, много значити нашој економији.

„Замислите систем без папирних фактура, нема архиве, све иде компјутерски, електронски систем мења начин функционисања привреде. Ако погледамо користи овог система уколико се погоде улазна и излазна фактура, нашој привреди ћемо враћати ПДВ истог дана. Нема чекања, додатних контрола, систем нуди праву ствар за нашу привреду. Кроз овај систем реализујемо оно што привредници очекују деценијама“, навео је он.

Мали је подсетио и да се паралелно одвија систем е-фискализације и да се, такође до краја априла завршава прелазни период увођења новог система привреди Србије.

Позвао је привреднике да се пријаве и искористе субвенције које нуди Влада Србије, а то је 100 евра за фискални уређај и 100 евра за сваки објекат.

Када говоримо о бенефитима процеса, рекао је Мали, он нам даје много бољу контролу и ефикаснију борбу против сиве економије, а за привреднике је најважнији утицај на нелојалну конкуренцију.

Државна секретарка у Министарству државне управе и локалне самоуправе Маја Мачужић Пузић истакла је да је данашња завршна обука за примену система елетронских фактура важна не само за оне који су обуку прошли, већ и за дигиталну трансформацију целе привреде, као и за е-управу Србије.

„Увођење овог система довешће до значајног смањења административног оптерећења, и раста конкурентности привредног сектора на домаћем, али и светском тржишту. То је један од најзначајнијих иновативних алата којим ће се олакшати и убрзати рад органа јавне управе, што је нашем Министарству и циљ“, навела је Мачужић Пужић и додала да ће овај систем допринети да се створи државна управа по мери свих нас и покаже да је прави сервис привреде и грађана.

Мачужић Пућић је позвала све градове и општине да се припреме за овај модеран начин рада, јер штеди време и новац.

„У протеклом периоду преко система е-управе размењено је преко 50 милиона докумената, то је 50 милиона секунди уштеде које је препознато као конкретна добробит увођења е-управе“, навела је она.

Председник општине Стари град Радослав Марјановић рекао је да о значају ове реформе довољно говоре подаци о великом броју предузећа, институција, организација на које ће директно утицати.

„Систем е-фактура користиће око 125.000 предузећа у систему ПДВ-а, а очекујемо да и други привредници то прихвате кад увиде предности по питању уштеде времена и трошкова. Учесници у систему е-фактурисања биће и више од 10.000 корисника јавних средстава, од којих су 6.000 локалне самоуправе и локални буџетски корисници. Важно је да се добро припремимо за оно што следи. Уштеде на нивоу локалних самоуправа ће бити милионске. Штедимо новац на администрацији и можемо да улажемо за друге потребе“, рекао је Марјановић.

Он је додао да конзервативне процене говоре да се на чувању и изради 1.000 фактура оперативни трошкови могу смањити за 150.000 динара, те да ће уштеде у локалним самоуправама бити милионске.