Михајловићева: Зелена агенда ће унапредити сарадњу и развој региона

Михајловићева: Зелена агенда ће унапредити сарадњу и развој региона

30/11/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је на почетку састанка министарског савета Енергетске заједнице, којим је председавала, да су климатски изазови најважнија тема са којом се суочава енергетика на глобалном нивоу.

 

 

Она је у обраћању на почетку 19. министарског савета рекла да је Србија доношењем новог законодавног оквира и припремом стратешких докумената започела енергетску транзицију.

„Драго ми је да председавам на оба састанка Министарског савета који се одржавају у време председавања Републике Србије Енергетском заједницом у последњој декади. И пре осам година две од четири донете одлуке Министарског савета односиле су се на климу (Директива о великим ложиштима и Директива о индустријским емисијама). Данас такође имамо на дневном реду низ одлука које су уско повезане са климом. Ово нам говори да су климатски изазови вероватно и најважнија тема са којом се данас суочавамо у енергетици, као и да Енергетска заједница и те као томе поклања пажњу и већ годинама се посвећено бави овим проблемом. Желела сам да ово обраћање фокусирам управо на заштиту животне средине и на тај начин упутим поруку да би то требало да буде водиља наших активности у Енергетској заједници. Све што желимо да постигнемо у енергетици у циљу повећања енергетске сигурности мора бити детерминисано очувањем животне средине. То је наша обавеза, не само према стратешким документима, него према нашој планети. Зато смо прихватили Зелену агенду за западни Балкан и ми морамо да радимо за чистију енергетику – за чистију Енергетску заједницу. То је напоран и тежак пут на коме морамо истрајати“, поручила је она.

Михајловићева је истакла да Србија предузима активности у процесу енергетске транзиције, а да је измењен законодавни оквир основа за зелену агенду.

„У првој половини ове године спровели смо значајне регулаторне реформе у сфери обновљивих извора енергије и енергетске ефикасности, а тренутно смо у фази израде интегрисаног плана за климу и енергетику,  стратегије развоја енергетике до 2030. године са пројекцијама до 2050. године, као и акционог плана за праведну енергетску транзицију, којима ћемо трасирати пут Републике Србије ка угљеничној неутралности. Искрено верујем да ћемо, блиско сарађујући, водити Енергетску заједницу путем успешног енергетског и привредног развоја, чему ћемо допринети и договорима и закључцима које данас будемо постигли“, рекла је Михајловићева.