Ограничење цена у циљу заштите животног стандарда грађана

Ограничење цена у циљу заштите животног стандарда грађана

30/11/2021 Off By BERB

Фото: Јелена Вучетић/Марина Јанчевић

 

Министарка трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић саопштила је да је на предлог Министарства трговине, туризма и телекомуникација, на данашњој седници Владе Србије донета Уредба о ограничавању произвођачких цена и цена на велико и мало за пет основних животних намирница, у трајању од 60 дана. Ограничење цена односи се на шећер, брашно типа Т-400, сунцокретово уље, свињско месо од бута и УХТ млеко са 2,8 процената млечне масти.

 

 

,,Доношењем ове Уредбе цене поменутих производа у наредна два месеца не смеју прелазити ниво од 15. новембра ове године. Влада ће у случају потребе продужити ову меру и након истека 60 дана”, рекла је Матић.

Министарка Матић је додала да је мера била неопходна у циљу заштите животног стандарда грађана, будући да се у структури дневне потрошње прехрамбених производа, највећи део трошкова односи управо на артикле обухваћене овом одлуком.

Уредба Владе Републике Србије базирана је на најавама нових поскупљења основних животних намирница, као и сировина, од којих су поједине и на својим десетогодишњим максимумима.