За друштво ослобођено од насиља према женама

За друштво ослобођено од насиља према женама

27/11/2021 Off By BERB

Фото: mre,gov.rs

 

Координационо тело за родну равноправност у сарадњи са УН Србија и ове године учествује у глобалној кампањи „16 дана активизма против насиља над женама“ низом активности. Како је званична боја кампање наранџаста, што симболише светлу будућност девојчица и жена, симболи градова широм света осветљени су у овој боји.

 

 

У Београду ће током трајања кампање, до 10. децембра наранџасто сијати Авалски торањ, купола Народне скупштине, Скупштина града Београда, палата Албанија, Бранков и мост на Ади, зграда Делегације ЕУ у Србији, као и знаменитости у великом броју градова и општина у Србији.

 

 

„Насиље над женама и девојчицама је огроман друштвени проблем, који погађа појединце, породице и друштво у целини. И о насиљу морамо да говоримо и да се против њега боримо свих 365 дана у години. Да будемо свесни да је 62% жена у Србији доживело неки облик насиља, али исто тако и да само ако смо заједно можемо да направимо искорак у борби за друштво без насиља, у којем и жене као и мушкарци могу достојно и равноправно да живе“, изјавила је потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

 

 

“Све жене и девојчице, широм друштва треба да живе слободно од свих врста насиља. Уједињене нације ће наставити да промовишу усвајање, имплементацију и примену свеобухватних закона, стратегија и акција за спречавање насиља, обезбеде да жртве добију правовремену и ефикасну заштиту и подршку, континуирано подижу свест и образују младе и заједнице о ненасиљу и ојачавају правосудне и нетрадиционалне механизме подршке за спровођење одговорности починилаца“, изјавила је Франсоаз Жакоб, стална координаторка УН у Србији.