Амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили изабрана за председавајућег Извршног савета Унеска

Амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили изабрана за председавајућег Извршног савета Унеска

26/11/2021 Off By BERB

Фото: МСП

 

Стални представник Републике Србије при Унеску, амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили, изабрана је данас на 213. заседању Извршног савета Унеска за председавајућег тог тела, на период од две године.

 

Од 58 чланова Извршног савета за избор Тамаре Растовац Сиамашвили гласало је 56, док су два члана била уздржана.

 

Амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили ће у наредне две године координирати и усмеравати рад Извршног савета, који је, уз Генералну конференцију, једно од два главна органа Унеска.

 

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић честитао је Тамари Растовац Сиамашвили, истакавши да је овим избором Републици Србији и њој лично учињена велика част.

 

„Велики успех за нашу Србију и српску дипломатију, такође велика част за наше министарство и нашу амбасадорку“, рекао је Селаковић нагласивши да је ово први пут да Србија добије овако високу позицију у тој међународној организацији.

 

Данашњи избор је, према речима министра Селаковића, још једна потврда да је Србија у Унеску уважена као конструктиван и одговоран партнер и да наш стални представник, амбасадор Тамара Растовац Сиамашвили има изванредну професионалну репутацију у тој организацији.

 

Министар Селаковић је изразио уверење да ће Тамара Растовац Сиамашвили функцију обављати часно и одговорно у свим доменима рада Унеска, и да ће упоредо са тим наставити да заступа државне и националне интересе Србије.

 

Извршни савет се састоји од 58 изабраних држава чланица Унеска, које имају четворогодишњи мандат и састаје се два пута годишње (пролећно и јесење заседање). Србија је од 2015. године у саставу Извршног савета, а поднела је кандидатуру за чланство у овом телу и за период 2023-2027. године.