Treće veče 48. Perwoll Fashion Week u znaku autorske mode

Treće veče 48. Perwoll Fashion Week u znaku autorske mode

25/11/2021 Off By BERB

Piše: Ivana Rajković / Foto: Đorđe Tomić

 

U nastavku programa 48. Perwoll Fashion Week-a, treće veče prestižne modne manifestacije održano je na dobro poznatoj art lokaciji – u Mezeju grada Beograda, a obeleženo je brojnim revijama autorske mode. U prvom delu večeri, predstavljene su kolekcije etabliranih dizajnera kao što su Milena Radović, Tara Katarina, Moda Mia by Maja Radosavljević, a nakon kratkog predaha, program treće večeri nastavljen je u istom maniru – prezentacijom novih kolekcija poznatih dizajnerskih imena poput Dejane Momčilović, Lily Tejlor, Vesne Kracanović i Peđe Nerića. 

Tara Katarina je premijerno prikazala  kolekcije “Butterfly – Save the Beauty” ,kojom pokušava da utiće na svest o ćinjenici da naredne generacije, ako nesto ne ucinimo, nece biti u prilici da ikada vide leptirove, kao što ni većina ljudi danas nikada nije videla svitce.

Poslednjih 20 godina, po zvanicnom izvestaju “EU Envirometl Agency”, 50% leptirova je nestalo svuda u svetu zbog zagadjenja.

Specijalni gost revije Internacionalni muzicki producent, pevac i autor,  Jimmie Wilson zvezda i izvodjac Frankfurtskog Fashion Week-a.

“ECO” NIJE “FAKE” naziv kolekcije Maje Radosavljevic,predstavljena je Nova zimska kolekcija nosi simboličan naziv, jer su predstavljeni komadi  protkani detaljima “eko” kože i krzna, a nekonvencionalnim krojevima čine unikatni izraz modela i prikazuju kako industrijski materijal, umesto “fake”, postaje originalan.

Kolekcija sadrži kapute asimetričnih formi, kaftane, pantalone, suknje i jakne prefinjenih i skladnih linija, inspirisane rock pravcem 80-tih. Prožimaju se momenti srednjovekovne mode i urbanog industrijskog dizajna, izbalansirani zajedničkim detaljima koji menjaju izraz u pomalo buntovnički, što čini “Moda Mia” stil prepoznatljivim.

Milena Radović

Inspiracija kolekcije „My private space“ je potreba žene za promenom i stvaranjem svog privatnog svemira, prostora i vremena usklađenog sa njenim željama i potrebama. Forma modela, slojevitost, asimetrija, volumen, kao i prisustvo boje ili ne, materijali poput vune, svile, pamuka i brokata, dozvoljavaju mogućnost izbora da izrazi svoju uvek prisutnu dvojnost, muški ili ženski princip koji u datom trenutku dominira.

U nastavku programa kolekcije su predstavili Dejana Momcilovic, Lily Tailor,Vesna Kracanovic i Pedja Nerić

Dejana Momčilović je studirala modni dizajn na prestižnoj Akademiji lepih umetnosti u Antverpenu u Belgiji. Modom se bavi dugi niz godina i redovno prezentuje kolekcije na Beogradskoj Nedelji Mode.

Lily Tailor Inspiracija za kolekciju zima 2021/22, je potraga za skladom kroz svedenost u boji i formi, kao i želja da se vrati ženska figura u prvi plan i istakne ženstvenost.

Lily Tailor je modni brend iza kog stoji dizajnerka Ljiljana Joksović Mutić, koju inspiriše remećenje očekivanog sklada, ustaljenih formi, pomeranje granica, a sve to uklapa u svoje kolekcije.

Vesna Krcanovic predstavila je svedenu elegantnu kolekciju. Forma modela, slojevitost, asimetrija, volumen, kao i prisustvo boje.

Peđa Nerić

Kolekcija „Fuga“ (Bekstvo), sezona jesen – zima 2021-2022, inspirisana je okolnostima u kojim živimo već duže vreme, dok svako od nas na svoj način želi da pobegne od toga. Ovom kolekcijom dizajner u mislima beži na ulice i trgove Milana. Crna kao dominantna boja u kolekciji, kombinuje se sa cinober crvenom, pink i ljubičastom.

Sumirajući utiske, posebno oduševljenje publike izazvale su kolekcije prikazane druge večeri kada su se ljubiteljima mode predstavili dizajneri čiji rad prati Beogradska nedjelja mode duži niz godina, a to su SestreS, Djordje Baščarević i Hanuschka, kao i studenti modnog dizajna Accademia-e del Lusso.

SestreS kolekcijom  „Definisanje pejzaža“ estetskog, društvenog, intimnog, psihološkog su tendencije koje su vidljive u kontinuitetu još od kolekcije „Svojeručno“. Životni pejzaž se menja, pročišćava, svedeniji je. Izbori su lepota, jednostavnost, snaga, autentičnost.

Nova kolekcija Đorđa Baščarevića, ispituje granice nosivosti u domenu muškog odevanja dodavanjem nestandardnih elemenata kako u odabiru materijala, tako i u načinu stilizacije. One ne karakterišu u potpunosti sezonu jesen/zima, te obuhvataju odevne predmete za širi vremenski period. Pored standardnih materijala kao što su puplin, keper, viskoza, pletenine, prisutni su i neki novi, ne tako tipični za mušku modu, kao što su mrežica, lame i perje, koji razbijaju stroge muške krojeve i forme i uvode celokupnu kolekciju u jedan prefinjen, lirski manir.

 

Kolekcija „Identité“ i Hanuschka oslikava duboku povezanost dizajnerke sa Bosnom i Hercegovinom, zemljom njenog porekla. Njena veština izrade i prepoznatljiva estetika izgrađena je na bosanskim simbolima, motivima i običajima. Uzorci inspirisani tradicionalnim nošnjama, velike livade poljskog cveća i odvažni krojevi lokalnog patrijarhata, ono su što kolekciju čini tako jedinstveno odvažnom.

Accademia del Lusso, italijanska škola mode i dizajna otvorena je 2005. godine sa jasnim ciljem da stvori obrazovne profile neophodne u sektorima dizajna, marketinga, menadžmenta, mode i komunikacije.

Akademija vrednuje kreativnost i senzibilitet svojih studenata, ali im pruža i praktično obrazovanje koje im omogućava postizanje vodećih pozicija na tržištu.

Na 48 Perwool Fashion Week-a svoje diplomske kolekcije predstavili su studenti završne godine Martina Malobović, Neda Petrović, Ana Matić, Brankica Klaić, Natalija Trivanović Lučić i David Žmukić pod mentorstvom profesora Lidije Jovanović, Vesne Matijević i Tanje Jovičić.

 

Uz punu podršku Perwolla, našeg dugogodišnjeg partnera, manifestacija nam od 20. do 29. novembra donosi veoma dinamičan raspored revija, stručnih panela i diskusija, kao i veoma bogat art program. Program će biti realizovan na više gradskih lokacija, pre svega u muzejskim prostorima, ali i omiljenim destinacijama modnih sladokusaca, u šoping centrima UŠĆE, BEO i Mercator. Značajan deo programa biće predstavljen i on line preko digitalnih kanala Beogradskog fashion week-a.