Економско повезивање кључно за стабилност региона

Економско повезивање кључно за стабилност региона

24/11/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетика, проф. др Зорана Михајловић, рекла је на панелу привредника о економским ефектима иницијативе Отворени Балкан да је економско повезивање региона основа за мир, стабилност и даљи развој свих земаља.

 

 

Она је то рекла на панелу који је организован у оквиру конференције „Отворени Балкан – пут ка стабилизацији, сарадњи и просперитету региона“ у Дому Народне скупштине.

„Ово је место на ком може да се разговара о конкретним, економским стварима, али је важно да иза ове иницијативе стоји политичка подршка, што је база за све што ћемо даље радити. Мислим да је питање рушења баријера које постоје питање опстанка региона, јер је више од 100.000 људи напустило наше три државе само током 2019. године. То је огроман проблем, а иницијатива ће нам дати могућност да људи остану овде. Регионална повезаност је питање број један, јер то значи стварање услова за стабилну политичку и економску ситуацију“, рекла је она.

Михајловићева је рекла да су направљени одређени искораци и да је потребно обезбедити директну корист за грађане и привреду, као и да је неопходно инфраструктурно повезивање.

„Водила сам шест година ресор саобраћаја и знам шта значи за економију једне земље када имамо царине, границе, када камиони чекају сатима и данима. Уколико се не повежемо у инфраструктурном смислу, и у енергетици, а већ смо започели одређене кораке и у овој области, то ће бити критична тачка. Имамо политичку подршку и требало би да наставимо да развијамо иницијативу без обзира на предрасуде и опструкције које се могу чути, јер није ово ни велика Албанија, нити нова Југославија“, рекла је она.

Михајловићева је позвала и друге земље региона да се придруже Отвореном Балкану, рекавши да ће од повезивања и регионалне сарадње зависити стабилност и будућност свих земаља у наредним деценијама.