Енергетика покретач раста и развоја целе привреде

Енергетика покретач раста и развоја целе привреде

23/11/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас на отварању 16. међународног сајма енергетике да је 2021. година прекретница у сектору енергетике, с обзиром на то да се Србија прикључила енергетској транзицији, да жели да постане лидер у региону у том процесу, а енергетика покретач раста и развоја целе привреде.

 

 

“Овај сајам је значајан јер у доба пандемије вируса COVID-19 морамо да учинимо све да заштитимо природу, да осигурамо енергетску безбедност, да повежемо приватни и државни сектор и да направимо велики корак ка енергетској транзицији. Нема важније теме данас ни у свету, а ни у Србији, од енергетске безбедности и борбе против климатских промена, од питања како да имамо довољно енергије, а да је обезбедимо на одржив начин. За Србију је 2021. година јако важна, јер представља прекретницу за сектор енергетике, јер се ове године заиста укључујемо у зелену енергетску транзицију у коју је већи део земаља увелико кренуо. Србија треба да буде део тог “воза зелене револуције”, како бисмо у деценијама које долазе имали довољно енергије, по одрживим ценама, и све то уз стално унапређење животне средине. Прве кораке смо већ направили. Донели смо нове законе, како бисмо охрабрили нове инвестиције које нисмо имали претходних 30 година, колико је прошло од кад је изграђена последња велика термоелектрана или хидроелектрана. Почели смо израду главних стратешких докумената, интегрисаног националног енергетског и климатског плана Србије за период до 2030. године, са пројекцијама до 2050. године и стратегије развоја енергетике Србије за период до 2040. године, са пројекцијама до 2050. године. Направили смо и нови план инвестиција, који предвиђа изградњу великих и средњих хидроелектрана, нових капацитета за производњу енергије из ОИЕ, изградњу гасних електрана, додатне капацитете за складиштење енергије, као и развој водоничних технологија”, рекла је Михајловићева, и додала:

“Драго ми је што су на сајму заступљене три најважније теме – снага природе, снага људских ресурса и енергије.”

Она је рекла да ће инвестиције у енергетици довести до значајног повећања енергетске ефикасности, с обзиром на то да Србија данас троши четири пута више енергије од просека ЕУ, да ће до 2040. године удео ОИЕ бити најмање 40 одсто и да ће реализација свих планираних пројеката умањити годишњу емисију ЦО2 за око 23 милиона тона, са 53 милиона тона колико је била у 2019. години.

“Зелена агенда је генерацијско питање и питање доприноса свих нас. Држава ће поставити оквир, утврдити циљеве, обезбедити новац за улагање у велике капацитете, издвојити још више новца за суфинансирање повећања енергетске ефикасности у домаћинствима и постављање соларних панела. Зелена агенда даје неограничене могућности за развој, за ангажовање факултета, института, инжењера и осталих стручњака који би радили на најмодернијим технологијама и учествовали у обликовању енергетске будућности Србије. Кроз овај процес имамо прилику да мењамо наш однос према енергији, да је користимо рационалније, да отворимо енергетски сектор и за веће учешће жена, имајући у виду да је већ сада у свету већи проценат жена у сектору ОИЕ него у сектору нафте и гаса – 32 наспрам 22 одсто. Позивам вас да инвестирате, да предлажете пројекте, да учествујете у јавним расправама. Позивам локалне самоуправе и грађане да се пријављују на нове јавне позиве које ћемо расписивати већ почетком 2022. за повећање енергетске ефикасности и уградњу соларних панела”, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе пожелела је свим учесницима успешан сајам и истакла очекивање да ће се на овом месту следеће године разговарати о оствареним резултатима, новим припремљеним и уговореним инвестицијама и о могућностима да Србија буде лидер у енергетској транзицији, а енергетика покретач раста и развоја привреде.