Situacija u Leštanima stabilizovana, najmanje dvoje poginulih, 16 povređenih

Situacija u Leštanima stabilizovana, najmanje dvoje poginulih, 16 povređenih

23/11/2021 Off By BERB

Izvor: Danas, nova.rs, RTS, N1 Beograd / Foto: FoNet/Twitter

 

U eksploziji u fabrici u Leštanima poginule su najmanje dve osobe, a 16 je povređeno, dok su pripadnici Sektora za vanredne situacije uspeli da stabilizuju situaciju, izjavio je komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd Miloš Majstorović.

 

Precizirao je da su vatrogasci spasioci spasili pet osoba u saradnji sa ekipama hitne pomoći i policije, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

„Komandno operativni centar Vatrogasno spasilačke brigade Beograd u 14.13 časova dobio je dojavu da je došlo do eksplozije u fabrici raketnog goriva u neposrednoj blizini Bubanj potoka“, rekao je Majstorović i dodao da su na lice mesta upućene adekvatne snage – 11 vozila i 36 vatrogasaca.

Dolaskom na lice mesta, kako je objasnio, ustanovljeno je da je došlo do eksplozije u magacinu površine od 240 metara kvadratnih u kome je bilo uskladišteno 500 raketa sa po 30 kilograma raketnog goriva.

„U ovom trenutku vatrogasci spasioci stabilizovali su situaciju i obavljaju pretragu terena i koriste dron sa termovizijom kako bi se locirali eventualno stradali i povređeni“, rekao je Majstorović.

RTS javlja da je deo povređenih prevezen u Urgentni centar, a deo u VMA.

Kako RTS saznaje, u pogonu u kom se proizvode rakete nalazilo se 40 radnika.

Kako „Nova.rs“ saznaje od meštana prigradskog naselja Leštane, eksplozija je bila snažna, a pojedinim građanima su popucala stakla na prozorima.

Slična eksplozija u pogonu za proizvodnju goriva za protivgradne rakete fabrike „Edepro“ dogodila se i 2008. godine, kada su povređena trojica radnika. Eksplozija i nesreća su se dogodile u pogonu koji je služio za mešanje supstanci koje se koriste za punjenje raketa.