Циљ превенција и највиши стандарди безбедности и здравља на раду

Циљ превенција и највиши стандарди безбедности и здравља на раду

23/11/2021 Off By BERB

Фото: Ђорђе Крстић

 

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић отворила је данас 42. Међународни сајам превенције и реаговања у ванредним ситуацијама и безбедности и здравља на раду 112 експо, истичући да је циљ Министарства постизање највиших стандарда безбедности и здравља на раду и превенција од свих ризика.

 

 

„То захтева упорност и континуирано залагање свих актера у систему безбедности и здравља на раду, у циљу подизања свести, стандарда и стопе усаглашености са европским прописима“, рекла је Кисић Тепавчевић.

 

Министарка Кисић Тепавчевић је нагласила да је превенција веома битна у многим областима, па и када су у питању безбедност и здравље на раду. „У складу са тим је конципиран и нови закон о безбедности и здрављу на раду и његову окосницу чини реч превенција. Управо на такав начин желимо да решимо однос обавезе послодавца – права запослених и истовремено да добијемо закон који ће на потпуно савремен начин укључити реч превентива и дати јој прави смисао“, навела је Кисић Тепавчевић.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је указала да ће се пун ефекат новог закона постићи само активним учешћем како послодаваца, тако и запослених. Како је додала, Министарство, покровитељством и учешћем на овом сајму, жели да допринесе подизању културе рада код послодаваца и запослених и унапређењу безбедности и здравља на раду. „И у будуће ћемо сарађивати сa свим партнерима, јер само заједно можемо да унапредимо ову изузетно важну област“, навела је Кисић Тепавчевић.

 

 

У наредна два дана, посетиоци 42. Међународног сајма превенције и реаговања у ванредним ситуацијама и безбедности и здравља на раду 112 експо, који се одржава на Београдском сајму, у хали 2, ће моћи да се информишу о темама из области рада, инспекције рада, Сектора особа са инвалидитетом, социјалне заштите и свих релевантних субјеката из области безбедности и здравља на раду.