Опредељеност за дијалог са Приштином на добробит свих житеља Космета

Опредељеност за дијалог са Приштином на добробит свих житеља Космета

20/11/2021 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

У дијалогу Београда и Приштине, супротно тврдњама шефа приштинских преговарача Бесника Бисљимија, нема никаквих Куртијевих рокова, а вероватноћа да до договора дође не мери се јединицама времена, већ спремношћу Приштине да поштује до сада постигнуте споразуме и омогући формирање Заједнице српских општина.

 

Судећи по изјавама Бесника Бисљимија и његовог шефа Куртија, који негирају саму могућност стварања ЗСО, крај дијалога наравно да не може да буде видљив, кад Приштина није имплементирала ни оно што је пре девет година, на почетку дијалога, договорено. Бисљими мора да схвати да Куртијев мандат, као оквир за наводни рок дијалогу, није ништа посебно и Богом дато, нарочито након локалних избора на КиМ.

 

То што би Приштина волела да буде исход дијалога, нема никакве везе ни са реалношћу, ни са дијалогом, док год  Приштина тако траћи време и нама и посредницима из ЕУ.

 

Београд остаје доследно опредељен за дијалог и уређивање односа са Приштином на добробит свих житеља Косова и Метохије, али и читавог региона, међутим у овоме тренутку нема никаквих назнака да са приштинске стране постоји спремност да се дијалогу приступи на одговоран и конструктиван начин.

 

Понављам да је формирање ЗСО у самом срцу дијалога, и да се о наставку нормализације односа може продуктивно разговарати тек након што Приштина престане да избегава своје обавезе и учини конкретне кораке ка спровођењу онога што су њени представници потписали у Бриселу.