Jovana Preković prvak sveta u karateu u Dubaiju

Jovana Preković prvak sveta u karateu u Dubaiju

20/11/2021 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Pripadnica sportske jedinice Vojne akademije Univerziteta odbrane i aktuelna olimpijska, svetska i evropska šampionka u kategoriji do 61 kg, vojni službenik Jovana Preković, na 25. Svetskom prvenstvu u karateu, koje se održava od 16. do 21. novembra u Dubaiju (UAE), odbranila je svetsku titulu.

 

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović čestitao je Jovani rečima:

„Bravo, evropski, olimpijski i SVETSKI ŠAMPIONE!

Srbija se ponosi tobom, svim srcem si još jednom pokazala ko si i odakle si!“ – napisao je ministar Stefanović na svom Instagram nalogu (@nebojsastefanovic).

Nakon što je zahvaljujući dosadašnjim rezultatima i poziciji na svetskoj rang listi bila slobodna u prvom kolu, Jovana je redom do finala savladala prvo poljsku takmičarku Dorotu Banaščik rezultatom 4-0 u drugom kolu, u trećem kolu Peruanku Aleksandru Grande 5-0, a potom i Alžirku Midi Čšaima u četvrtom kolu rezultatom 8-0. Pobedom u izuzetno neizvesnom, polufinalnom meču, nad takmičarkom iz Slovačke, bronzanom sa ovogodišnjeg Evropskog prvenstva koje je održano u Poreču, Ingridom Suhankovom, rezultatom 3-2, naša pripadnica se plasirala u finale ovog takmičenja.

U reprizi finalne borbe sa ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u Poreču, nakon izuzetnog nastupa u velelepnoj Dvorani Hamdan sportskog kompleksa u Dubaiju i pobede nad Ukrajinkom Anitom Seroginom rezultatom 2-1, Jovana je takmičarsku godinu krunisala sa još jednom titulom.

Ovim uspehom, a nakon osvajanja zlatnih medalja na Evropskom prvenstvu u Poreču i Olimpijskim igrama u Tokiju ove godine, Jovana Preković je ponovila rezultat sa poslednjeg Svetskog prvenstva održanog u Španiji 2018. godine i na taj način postala nova-stara šampionka sveta.