Светски дан детета

Светски дан детета

20/11/2021 Off By BERB

Фото: Ђорђе Крстић

 

Деца су наша снага, понос и будућност и зато сваки дан треба да буде посвећен деци и борби за њихову сигурну и здраву будућност, поручила је данас, на Светски дан детета, у Центру за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Дарија Кисић Тепавчевић.

 

 

Деца из Центра за заштиту одојчади, деце и омладине су на балонима исписивала поруке са својим жељама, а потом су их, заједно са министарком Кисић Тепавчевић, пуштала.

 

„Најлепши тренуци су тренуци које проводимо са децом, њихови осмеси су највреднији, њихове очи су најискреније. И управо на данашњи дан морамо да напоменемо и опоменемо све нас да није само један дан – дан детета, да сваки дан, сваки сат, сваки секунд, треба да буде посвећен деци и борби за њихову сигурну и здраву будућност”, нагласила је Кисић Тепавчевић.

 

Проф. др Кисић Тепавчевић је истакла да је заштита права детета један од приоритета  Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. “Деца треба да знају да је њихова држава уз њих и да ће све учинити да имају здраву и сигурну будућност. Они су наша снага, наш понос и наша будућност. Улога свих нас је да их заштитимо, да их подстакнемо и дамо им ветар у леђа”, навела  је Кисић Тепавчевић.

 

 

Како је рекла, Србија се, када су у питању деца на резиденцијалном смештају, налази међу земљама које имају најнижу стопу у Европи, будући да се 90 одсто деце без родитељског старања налази у хранитељским породицама, а 10 одсто у различитим привременим смештајима.

 

Министарство је у сарадњи са УНИЦЕФ-ом спровело читав низ активности да се деца која се налазе у различитим инситутицијама и домовима за привремени смештај, узраста до 3 године, што пре сместе у породично окружење, указала је Кисић Тепавчевић и додала да се активно ради и на мерама усмереним ка младим људима који су на смештају, да се осамостале и интегришу у друштво.

 

 

Директор Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Зоран Милачић рекао је да је тај центар различитим активностима обележио Светски дан детета, како би се скренула пажња на то како и шта треба да се ради када су деца у питању. Деца у Звечанској пустила су балоне са њиховим жељама, а старија деца у осталим домовима разговарала су са својим васпитачима о дечијим правима и организовала спортске активности, навео је Милачић.