Radnici „Linglonga“ biće zaštićeni po zakonima Srbije

Radnici „Linglonga“ biće zaštićeni po zakonima Srbije

19/11/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će vijetnamski radnici koji rade na izgradnji fabrike za preradu guma u Zrenjaninu „Linglong“ biti zaštićeni po zakonima Republike Srbije, dodavši da ovaj slučaj ne treba politizovati.

Brnabić je, nakon potpisivanja sporazuma između Ministarstva zdravlja i kompanije „Majkrosoft“ u oblasti digitalizacije zdravstva, odgovarajući na pitanje novinara o tome šta će država uraditi u vezi sa pomenutim slučajem i da li će biti kazne za odgovorne, istakla da to veoma važno pitanje radničkih i ljudskih prava ne treba politizovati.

Prema njenim rečima, sve nadležne inspekcije u vezi sa ovim slučajem rade svoj posao, a fabriku su posetili i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ona je prenela da je zatražila da se organizuje sastanak na kojem bi bili i predstavnici „Linglonga“ i inspekcija kako bi se utvrdilo šta se tačno dešava, koji su problemi, kako mogu da se efikasno reše, bez pompe, na način koji zaslužuje jedna država kao što je Srbija.

Premijerka je poručila da ne treba politizovati ovaj slučaj i širiti poluinformacije i lažne informacije, istakavši da je neophodno da pokažemo i stranim i domaćim investitorima, kao i svim radnicima, da u Srbiji mora da se poštuje zakon.

Međutim, isto tako ćemo gledati kako da zaštitimo investicioni privredni ambijent u našoj zemlji zato što svi zajedno moramo da nastavimo da rastemo, jačamo i borimo se oko investicija kako bi plate nastavile da rastu na održivi način i da ne padamo na provokacije, navela je Brnabić.