Чиста Србија доноси Крагујевцу 330 километара нове канализационе мреже

Чиста Србија доноси Крагујевцу 330 километара нове канализационе мреже

19/11/2021 Off By BERB

Фото: МГСИ/Ђорђе Крстић

 

Комплетан пројекат Чиста Србија Крагујевцу даје 330 километара нове канализационе мреже, два постројења за пречишћавање отпадних вода и санацију депоније, истакао је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић приликом обележавања почетка радова у крагујевачком насељу Белошевац.

 

 

 

На отварању радова које изводи кинеска компанија CBRC присуствовала је Њена екселенција амбасадорка НР Кине Чен Бо, која се захвалила министру Момировићу на указаном поверењу у кинеске компаније и изразила задовољство што управо оне учествују у побољшању квалитета живота грађана кроз пројекат Чиста Србија.

 

Градоначелник Крагујевца Никола Дашић напоменуо је да се почетак радова изводи на 42 километара канализационе мреже.

,,Део тога подразумева реконструкцију постојеће али навећи део градњу нове мреже, чиме ће комплетан град и приград бити покривен модерном канализационом мрежом”, казао је Дашић.

,,Комплетан пројекат ће подразумевати 330 километара најсавременије и нове канализационе инфраструктуре, два постројења за пречишћавање отпадних вода, санацију депоније. Желимо да грађани Крагујевца имају комуналну инфраструктуру и еколошке услове као земље развије Европе”, рекао је Момировић. Он jе захвалио  амбасадорки Чен Бо на свему што је до сада постигнуто заједно са кинеским партнерима, истичући да је често фокус усмерен на ауто-путеве, брзе саобраћајнице и пруге али да је од изузетне важности и нови инвестициони талас у еколошке пројекте попут Чисте Србије ,који је заједно покренут.

 

У Крагујевацу у оквиру пројекта Чиста Србија биће изграђено тачно 330.396,32 метара канализационе мреже и три постројења ( Крагујевац, Страгари и Баточина) за прераду отпадних вода која ће обухватити 206.500 становника.  Због обима посла пројекат у Крагујевцу подељен је у четири фазе. Укупна вредност пројекта за канализациону мрежу и Постројења за прераду отпадних вода у граду Крагујевцу је 190.487.137 евра. У оквиру пројекта, у Крагујевцу се ради  и санација постојећег центра за управљање отпадом (депонија) и изградња новог регионалног центра за управљање отпадом. Овом регионалном центру за управљање чврстим комуналним отпадом тежиће и околне општине: Аранђеловац, Кнић и Рековац. Биће изграђено и постројење за термовалоризацију (термовалоризатор), у којем ће се чврст комунални отпад сагоревати и производити електричну енергију.