Регионална сарадња важна за решавање заједничких еколошких проблема

Регионална сарадња важна за решавање заједничких еколошких проблема

17/11/2021 Off By BERB

Фото: ekologija.gov.rs

 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић састала се данас са делегацијом Босне и Херцеговине, коју у посети Београду предводи Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа. Састанку, на којем се разговарало o еколошким питањима и унапређењу сарадње у тој области, присуствовале су Сребренка Голић, министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске и Едита Ђапо, министарка околиша и туризма Федерације БиХ.

 

 

Вујовић је министре из Босне и Херцеговине упознала са активностима које је Србија предузела ове године у циљу решавања проблема плутајућег отпада на Лиму и Дрини.

 

-Након ситуације на Потпећком језеру и уклањања преко 10 хиљада кубика пливајућег отпада, формирали смо Заједничко тело четири министарства за координацију и сарадњу на решавању проблема отпада на Дрини и Лиму, као и радну групу за координацију рада локалних самоуправа у сливовима река и њихових притока – рекла је Вујовић.

 

 

Министарка је навела да је Министарство заштите животне средине предузело и конкретне кораке у решавању проблема депонија које се налазе уз реке.

 

-Депонија „Стањевине“ на обали Лима је затворена и рекултивисана. У току је изградња трансфер станице у Новој Вароши, а након што буде пуштена у рад следеће године отпад из Пројепоља, Прибоја и Нове Вароши се више неће одлагати на несанитарној депонији у Прибоју, која ће такође бити санирана и рекултивисана. Министарство је издвојило средства и за постављање плутајућих брана на Лиму на територији ове три општине, а радили смо и на уклањању више дивљих депонија у сливном подручју. Србија је посвећена решавању вишедеценијског проблема отпада који загађује и Лим и Дрину, али будући да то није само питање Србије, већ и суседних Црне Горе и Босне и Херцеговине,  потребно је да унапређујемо прекограничну сарадњу и да заједнички приступамо решавању еколошких проблема који се тичу свих нас и наших грађана – рекла је Вујовић.

 

 

Министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац поздравио је активности које су Србија и Република Српска предузеле на санацији плутајућег отпада у протеклом периоду и нагласио потребу да се у решавање овог проблема активно укључе и надлежне институције у Црној Гори. Он је предложио да у јануару 2022. године буде домаћин састанка надлежних министара из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Црне Горе како би се дефинисали будући кораци у решавању пркограничних еколошких проблема.

 

Кошарац је указао и на потребу регионалне сарадње када је у питању имплементација обавеза проистеклих из усвојене Зелене агенде. Он је констатовао да је Србија регионални лидер у овим процесима, те да је иницијатива ”Отворени Балкан” добра платформа за регионално повезивање и у овом сегменту.

 

Учесници данашњег састанка изразили су висок степен сагласности када је у питању унапређење сарадње у области екологије, као и потребе активног рада на имплементацији политика заштите животне средине. У том контексту договорено је одржавање периодичних састанака на министарском нивоу у циљу интензивирања сарадње у овoj области.