Јачање односа са УАЕ у области нових технологија

Јачање односа са УАЕ у области нових технологија

16/11/2021 Off By BERB

Фото: Александар Радовановић

 

У наставку званичне посете Уједињеним Арапским Емиратима, министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић састао се са министром одбране УАЕ Мухамедом Ахмедом ал Боварди ал Фаласијем и са њим разговарао о развоју и примени иновација и нових технологија у одбрамбеној индустрији.

 

 

Поповић и Ал Боварди разговарали су о развоју система националне сајбер-безбедности, употреби космичких технологија у одбрамбене сврхе и примени вештачке интелигенције у области одбране. Двојица саговорника потврдили су спремност за јачање односа између Републике Србије и УАЕ у области истраживања и развоја иновација примењивих у сфери безбедности.

 

Поповић је истакао да две земље имају развијену сарадњу у области одбране и изразио уверење да ће та сарадња бити додатно унапређена у будућности. Он је посебно указао на високе компетенције српских инжењера који су препознати у свету по развоју најсофистициранијих решења у наменској индустрији.

 

Раније данас Поповић је одржао билатерални састанак са Омаром бин Султаном Ал Оламом, министром за вештачку интелигенцију и дигиталну економију УАЕ.

 

Поповић и Ал Олама разменили су искуства у изградњи иновационих екосистема две земље.

 

Двојица министара ставила су акценат на сарадњу у области вештачке интелигенције и виртуелне стварности, а договорено је да између Републике Србије и УАЕ буде успостављен “Мост вештачке интелигенције” који би представљао стални канал за размену кадрова, истраживања и привлачење инвестиција у овој области.

 

Поповић је позвао министра Ал Оламу да посети Републику Србију.