Сарадња са УАЕ у области иновација и напредних технологија

Сарадња са УАЕ у области иновација и напредних технологија

14/11/2021 Off By BERB

Фото: Александар Радовановић

 

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић састао се са министарком за напредне технологије Уједињених Арапских Емирата Саром Бинт Јусуф Ал Амири и са њом разговарао о развоју сарадње две земље у области индустрије 4.0.

 

 

 

Он је истакао да Србија има инжењерски потенцијал да развија иновације у области паметне производње, роботике, пољопривреде, хране и здравља, и да те секторе препознаје као секторе од обостраног интереса за две земље.

 

“Уједињени Арапски Емирати учинили су огроман искорак у области иновација и дигиталне економије. Желимо да размењујемо искуства и да продубимо сарадњу између наших универзитета и научно-истраживачких организација на пољу иновација”, рекао је Поповић.

 

Aл Амири је навела да су Уједињени Арапски Емирати спремни да развијају сарадњу са Србијом у области иновација и нових технологија, а посебно кроз обуке кадрова, размену научног и истраживачког особља, као и кроз заједничке развојне пројекте усмерене на јачање дигиталних капацитета две земље. Она је додала да постоји велики потенцијал за сарадњу у области биотехнологија и фармације.

 

Поповић и Ал Амири договорили су се да две земље потпишу Споразум о сарадњи који ће бити основа за даље учвршћивање односа две земље у области иновација и напредних технологија. Осим свеобухватне сарадње у области напредне производње и Индустрије 4.0, овај споразум дефинисаће и даље перспективе развоја односа две земље у технологијама будућности као што су блокчејн, сајбер-безбедност, интернет ствари, виртуелна и проширена стварност и друге.

 

Министар Ненад Поповић борави у званичној посети Уједињеним Арапским Емиратима.

 

 

Поповић ће имати сусрете са више министара из УАЕ, а посетиће и “Дубаи Ер Шоу”, сајам авијације на којем се представљају готово сви водећи произвођачи војне и цивилне авиоиндустрије.