U Nišu otvorene dve angio-sale vrednosti 160 miliona dinara

U Nišu otvorene dve angio-sale vrednosti 160 miliona dinara

13/11/2021 Off By BERB

Izvor: srbija.gov.rs/Foto: Tanjug

 

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar prisustvovao je danas u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu otvaranju dve obnovljene angio-sale koje su neophodne za dijagnozu i lečenje kardiovaskularnih bolesti, u koje je uloženo više od 160 miliona dinara.

Lončar je tom prilikom objasnio da je reč o najmodernijim i najsavremenijim salama ne samo zemlji, nego i u regionu, navodeći da je u njima zračenje za 40 odsto manje u odnosu na ranije, što je važno i za zaposlene i za pacijente.

On je dodao da su sada veće mogućnosti i po pitanju bezbednosti intervencije i kontrole, kao i da što manje pacijenata dođe do toga da im se radi operacija, odnosno da im se otvara grudni koš.

Prema njegovim rečima, ovde su 23 lekara primljena i obučena za rad, što je naše najveće bogatstvo.

Neće se stati na ovome. Već se priprema prostor za PET skener, koji nije postojao u Nišu do sada, a ovim urađajima ojačaćemo kapacitete i u Kragujevcu, Beogradu i Kamenici, naveo je ministar i podsetio na to da su skeneri važni za dijagnostifikovanje malignih bolesti.

Istovremeno, Lončar je ocenio da je uvođenje kovid propusnica bilo ključno da se poveća broj vakcinisanih u Srbiji, i dodao da bi, u interesu građana, mogao da bude produžen rok u kome će kovid propusnice biti obavezne.

Želimo da građani imaju sigurnost, ne želimo da budu taoci, posebno oni građani koji su se pridržavali svih mera, koji su se vakcinisali. Želimo da nemaju strah da odu u restoran i bioskop i da znaju kad odu tamo da je to bezbedna zona, da su tamo ili vakcinisani ili testirani ljudi, rekao je on.

Direktor UKC Niš Zoran Perišić je ocenio da je ovo važan dan u istoriji Kliničkog centra u Nišu, i ujedno iskazao zahvalnost Ministarstvu zdravlja na tome što je sagledalo značaj renoviranja i opremanja sala novom tehnologijom.

U Srbiji se i dalje najviše umire od kardiovaskularnih bolesti, upozorio je on i naveo da dnevno 54 ljudi doživi infarkt, od toga najmanje četvrtina ne preživi.

Perišić je precizirao da se godišnje u UKC Niš uradi 4.500 procedura ugradnje pejsmejkera, koronarografija, ugradnja stenta i rešavanje akutnih infarkta miokarda.