Превентивно деловање на заштити од поплава

Превентивно деловање на заштити од поплава

12/11/2021 Off By BERB

Фото: mup.gov.rs

 

Министар унутрашњих послова Александар Вулин изјавио је данас у Лучанима да Србија у ситуацијама везаним за елементарне непогоде мора да размишља организовано и да делује превентивно, како би предвидела поплаве и учинила све да до њих не дође или да оне буду што мањих размера са минималном штетом.

 

 

Министар Вулин са директором „Србијавода“ Гораном Пузовићем, председником Општине Лучани Миливојем Доловићем и представницима кинеске компаније „CCC“ обишао је две локације у Лучанима на којим су демонтирана два привремена објекта која су могла да угрозе одбрану од поплава, а на којима ће бити изграђени нови објекти по техничком решењу „Србијаводе“, које ће омогућити да систем заштите од великих вода у потпуности функционише.

 

Министар Вулин истакао је да је председник Србије Александар Вучић уложио много напора и енергије и успео да окупи читаву државу у заштити Лучана и свих области наше земље које су склоне поплавама, од којих штету трпе становништво и индустрија.

 

„Да би се толика улагања суштински исплатила, морамо свакодневно да водимо рачуна о променама које се дешавају на терену“, рекао је министар Вулин и објаснио да је на две локације у Лучанима кинески извођач радова на важном пројекту ауто- пута изградио два привремена објекта која су могла да угрозе одбрану од поплава и Лучана и фабрике „Милан Благојевић“.

 

 

„Заједничким радом, разумевањем, превентивним деловањем нашли смо боље и квалитетније решење. Захваљујем се „Србијаводама“, Oпштини Лучани, Сектору за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, који су сагледали проблем, а посебно хвала кинеском извођачу радова који је без икаквих нових трошкова пронашао начин да проблем реши и привремене објекте уклони“, навео је министар Вулин.

 

Истакао је да ће се на читавој територији Србије водити рачуна да се превентивно ради пре него што се нешто деси – „Није наш посао да се бранимо од поплава. Наш је посао да их предвидимо и да учинимо све да до њих не дође, или да буду што мањих размера, са што мање штете“.

 

Министар је рекао да Србија мора да размишља организовано и радно и додао да су комуникација и сарадња свих субјеката задужених за елементарне непогоде гарант да сва улагања председника Вучића и Владе неће бити узалуд и да ћемо најтежи период године, када су у питању елементарне непогоде, дочекати спремни.

Директор „Србијавода“ Горан Пузовић захвалио се министру Вулину на помоћи у решавању ова два акутна проблема у Лучанима.

 

„Влада Републике Србије у претходних пет година издвојила је више од 550 милиона динара у заштиту Лучана и свих места поред“, рекао је Пузoвић и додао да се сада на овом подручју гради ауто-пут који је развојни за овај део Србије.

 

„Уз помоћ Сектора за ванредне ситуације, министра Вулина и државног секретара Бојана Јоцића успели смо да уклонимо привремене објекте, а са компанијом која гради ауто-пут договорили смо се да их пратимо за све што ће радити у овом делу Србије, како бисмо били безбедни и како би се ауто-пут изградио“, рекао је Пузовић.

 

Према његовим речима, системи које је држава изградила у овој општини учиниће да зиму и пролеће чекамо безбеднији, штитиће људе који овде живе и наменску индустрију, а ауто-пут ће се нормално градити.

 

Председник Oпштине Лучани Доловић изразио је задовољство успешном сарадњом  и договором који је постигнут са кинеском компанијом.

 

„Ово је прави начин како треба да функционишемо да се зна хоризонтална и вертикална одговорност, јер само на прави начин и уз координацију можемо да будемо сигурни да систем заштите од поплава функционише“, рекао је Доловић.