Svet suočen istovremeno sa pet glavnih izazova

Svet suočen istovremeno sa pet glavnih izazova

11/11/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je danas na forumu u Parizu da svet mora da bude svestan da globalno upravljanje ima pet glavnih izazova o kojima mora da priča u multilateralnom obliku.

 

Brnabić je na panelu “Mislite o nedostacima: Poboljšanje globalnog upravljanja u vremenima Kovid-19 i dalje” u okviru Pariskog mirovnog foruma, kao glavne izazove vlada navela bezbednost građana u epidemiološkom smislu, energetsku krizu, migracionu krizu.

Premijerka je istakla i da ne mogu da se zanemare promene koje je po individualne slobode donela pandemija, ali i tehnološki izazove

Moramo da budemo fer i iskreni, svet je u haosu. Najmanje pet glavnih izazova se dešava istovremeno i svaka vlada se bori za sebe kako bi građani ostali bezbedni, kao i ekonomije stabile i nema vremena za multilateralizam. Jedini način da uspemo je da strateški razmišljamo o potrebama građana, rekla je premijerka.

Kada se radi o zelenoj ekonomiji i klimatskim promenama, ona je istakla da bi trebalo više slušati glas građana šta da radimo, o čistom vazduhu, vodi i upravljanju.

Veliko pitanje je šta svetske organizacije rade i kako da se nose sa prioblemima. Siromašne zemlje zahtevaju tranziciju, neke vodeće zemlje su i najveći zagađivači. Samo tranzicija je nešto dodatno u svesnosti o zelenoj tranziciji. To mora ozbiljnije da se posmatra, napomenula je premijerka.

Ipak, Brnabić je ukazala na to da je digitalizacija i korišćenje novih tehnologija dosta pomoglo tokom pandemije koronavirusa i naglasila da zahvaljujući digitalizaciji osnovnih i srednjih škola prethodnih godina, Srbija nijedan školski dan nije izgubila.

Premijerka je objasnila da je Srbija od 2017. godine dosta toga učinila na reformisanju Vlade u elektronskom smislu, pre svega digitalizacijom javnih službi koja je bila i uspešnija u Srbiji nego u nekim drugim zemljama.

Od 2017. godine povezali smo internetom sve učionice, što nam je pomoglo da ne izgubimo ni dan školovanja tokom pandemije. Spremni smo da se prebacimo na onlajn nastavu u potpunosti ako bude potrebe. Već smo dosta uradili na predstavljanju elektronskih usluga, ako želite da prijavite decu u škole ili obdaništa ne morate lično da dolazite, to možete elektronski, navela je Brnabić na panelu na kome su učestvovali i premijerka Tunisa Najla Buden i predsedavajući Generalne skupštine UN Abdula Šahid.

 

Predsednica Vlade Srbije je istakla i da, ako koristimo tehnologiju na pravi način, deci će biti ne samo bolje, već će biti i zainteresovanija za različite poslove.