Predstavljena dostignuća Srbije na Globalnom forumu IKT u Seulu

Predstavljena dostignuća Srbije na Globalnom forumu IKT u Seulu

10/11/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: Vlada Srbije

 

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije predstavilo je na Globalnom forumu lidera IKT 2021. u Seulu dostignuća Srbije na polju informaciono-komunikacionih tehnologija i buduće politike za primenu ključnih strategija za digitalnu transformaciju društva.

Ovaj skup je 5. novembra organizovalo Ministarstvo nauke i informaciono-komunikacionih tehnologija i Nacionalna agencija za informaciono društvo (NIA) Republike Koreje.

Zajedničko jačanje globalne saradnje doprineće digitalnoj transformaciji i budućem prosperitetu, poruka je učesnika ovogodišnjeg foruma, koji je bio posvećen razvojnim strategijama digitalne transformacije u post COVID-19 eri.

Državna sekretarka Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Maja Mačužić Puzić predstavila je dostignuća Srbije na polju IKT-a, a ovo je bila i prilika da Ministarstvo i NIA potpišu Memorandum o saradnji u oblasti IKT.

Memorandum, pored jačanja prijateljskih odnosa Srbije i Koreje, podrazumeva i unapređenje saradnje, modernizaciju administracije u oblasti IKT, kao i unapređenje usluga koje nudi postojeći SKIP centar (Srpsko-korejski informatičko pristupni centar) u Beogradu, ali i otvaranje novog SKIP centra u Nišu.

Srbija je jedna od retkih zemalja u svetu koja će imati dva SKIP centra, pri čemu je beogradski proglašen za jedan od najboljih među 60 ovakvih centara u svetu.

Njegove usluge je, od otvaranja pre četiri godine do danas, koristilo više od 40.000 građana, koji su u njemu imali besplatne IT obuke, kako bi unapredili tehnološku pismenost i osposobili se za korišćenje e-usluga koje Vlada Srbije razvija.

Na marginama Globalnog foruma, Mačužić Puzić je razgovarala sa kolegama iz resornih ministarstava Koreje, Gane, Moldavije, Malavija, Egipta i Butana, a sa predstavnicima NIA razmenila je mišljenja o budućoj saradnji predviđenoj Memorandumom, ali i o razvoju elektronske uprave i značaju otvorenih podataka za građane Srbije.