Srbija uvek bila na strani slobode u borbi protiv fašizma

Srbija uvek bila na strani slobode u borbi protiv fašizma

10/11/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: Vlada Srbije

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je sinoć, povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma – „Kristalna noć”, da je Srbija uvek bila i biće na strani slobode, suprotstavljajući se fašizmu, što će uvek činiti.

 

 

Brnabić, koja je prisustvovala Memorijalnom koncertu u Narodnom pozorištu, poručila je u svom obraćanju da nikada ne sme da se dozvoli da budemo nemi posmatrači zla i da danas nije dan samo za sećanje, već i za opomenu koliko je malo potrebno da se uđe u tamu koja proždire.

Prema njenim rečima, Srbija je uvek bila i biće na strani slobode, protivila se fašizmu i uvek će to činiti, a i danas nas istorija podseća na važnu lekciju, kako se zlo ne bi ponovilo, kao ni greške iz prošlosti.

Ona je podsetila na to da je nasilje na nemačkim ulicama, pod vlašću Adolfa Hitlera, 9. novembra 1938. godine značilo početak organizovanog, pravno legitimisanog i javno podržanog progona Jevreja, koji je završen ubistvom šest miliona nedužnih muškaraca, žena i dece, što se nikada ne sme zaboraviti.

Borba protiv fašizma i antisemitizma ne sme da bude tek puka sintagma, već dužnost i obaveza kako se ništa slično više nikada ne bi ponovilo, rekla je Brnabić.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma – 9. novembar, obeležava se u celom svetu u znak sećanja na 1938. Godinu, kada se u Nemačkoj desila “Kristalna noć”, koja je označena kao početak pogroma Jevreja i simboličan početak Holokausta.

U „Kristalnoj noći“ uništeno je više od 8.000 jevrejskih kuća i prodavnica, kao i više od 1.500 sinagoga, skrnavljena su njihova groblja, a Jevreji su zatvarani, ranjavani i ubijani širom nacističke Nemačke.

 

Memorijalnom koncertu su prisustvovali i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, predstavnici Vojske Srbije, narodni poslanici i predstavnici verskih zajednica i diplomatskog kora.