Друштво термичара Србије партнер Министарства у енергетској транзицији

Друштво термичара Србије партнер Министарства у енергетској транзицији

08/11/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са проф. др Миланом Радовановићем, председником Друштва термичара Србије, о сарадњи у научно-стручној области Министарства и Друштва.

 

 

„За нас је важно да представници струковних удружења, као што је Друштво термичара Србије, учествују у изради стратешких докумената, да буду део стварања планова у процесу енергетске транзиције и драго ми је да Друштво термичара жели да учествује у свему што радимо у области подизања енергетске ефикасности. Постоје радне групе за израду националног интегрисаног плана за климу и енергетику и стратегије развоја енергетике, за енергетско сиромаштво, у којима су и чланови организација цивилног друштва. Имамо потпуно нови законодавни оквир, а Закон о енергетској ефикасност и рационалној употреби енергије донет је са циљем да смањимо потрошњу на националном нивоу и да омогућимо да сва домаћинства у Србији учествују у пројектима које спроводимо, ту мислим и на замену столарије и на соларне панеле. Верујем да постоји заједнички интерес у процесу енергетске транзиције и да је важно да Министарство и невладин сектор, посебно струковна удружења, сарађују на том путу и да видимо како да имамо одрживу енергетику, да будемо енергетски безбедни и како ће се то одразити на економију и на конкурентност“, рекла је Михајловићева.

Председник Друштва, проф. др Милан Радовановић, захвалио је потпредседници Владе на залагању, резултатима и подршци.

„Знамо шта сте све урадили ове године, почевши од закона који су донети на предлог Министарства, пратимо и све пројекте који се спроводе у области подизања енергетске ефикасности и веома смо заинтересовани да будемо део промена у енергетици“, рекао је он.

 

Због ширења угледа Друштва, промоцији научно-стручних резултата и подршци активностима, Главни одбор Друштва донео је одлуку да потпредседници Владе додели медаљу Атанасија Стојковича, првог термичара Србије, као и део његовог опуса с почетка 19. века.