Стварање једнаких услова за жене у Академији задатак руководства САНУ

Стварање једнаких услова за жене у Академији задатак руководства САНУ

08/11/2021 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да је руководство Српске академије наука и уметности и те како одговорно за стање и положај жена у САНУ, те да је на доносиоцима одлука задатак да стварају једнаке услове за жене и мушкарце.

 

 

“Не разумем реакцију САНУ. Институције не постоје да би биле затворене и ради њих самих, већ да буду у интересу грађанки и грађане ове земље. И ми смо били разочарани и незадовољни када у Влади није било жена, па их данас има готово подједнако. Ни у парламенту их није било, па смо и то променили и данас смо пример добре праксе у Европи и свету по броју жена на позицијама моћи. Руководство САНУ ништа није урадило да створи климу да се у једној тако важној институцији положај научница поправи. Жене су, нажалост, невидљиве у Академији. А својим знањем, достигнућима и способностима то и те како заслужују”, поручила је она.

 

Потпредседница Владе додала је да се оваквим исходом САНУ придружио оним људима који су, како су навели у свом саопштењу, са ниподаштавањем нападали кандидаткиње за САНУ.
“Постоје две ствари – или је САНУ поклекнуо пред нападима на кандидаткиње те их нема у руководству или су они сагласни са тим нападима. Више од 90% чланова САНУ су мушкарци. Немојте ми рећи да од 57% жена доктора наука нема места ни за једну која завређује звање академика. Пребацивати одговорност на друге није поштено и професионално. Влада Србије поставила је родну равноправност високо на листи приоритета, показали смо политичку вољу и спремност да положај жена унапредимо и одговорност свих нас је да стварамо једнаке могућности за све грађанке и грађане Србије”, истакла је она.