Izložba Nikole Kolje Božovića „Hronika ateljea“ u KvArt BW

Izložba Nikole Kolje Božovića „Hronika ateljea“ u KvArt BW

08/11/2021 Off By BERB

Piše: Ivana Rajković

 

Izložba „Hornika ateljea“ Nikole Kolje Božovića biće otvorena u sredu, 10. novembra sa početkom u 19 sati u izložbenom prostoru KvArt BW, na drugom spratu tržnog centra Galerija. Izložbu organizuju Galerija ŠTAB i umetnička inicijativa KvArt BW.

 

 

 

„Za razliku od prethodnih ciklusa Kolje Božovića, radovi predstavljeni na izložbi ’Hronika ateljea’ nisu smišljani ni planirani sa određenom namerom. Svaki rad je poput crtice iz dnevnika, spontan, nastao bez plana i ambicije, iz umetnikove potrebe da uživa u procesu stvaranja. U tom smislu, nastali radovi čine seriju jasnog kreativnog pomaka u odnosu na sve prethodne“, kaže Ana Kršljanin, istoričarka umetnosti. Ona dodaje da su radovi Nikole Božovića jedinstven sudar svetova.

„On stvara simbole prirode poput cveta i drveta bez trunke nežnosti i lepote kakvu priroda pruža. Njegova priroda je moderna, urbana, brza i gradska. U težnji za spajanjem nespojivog kako u tehničkom, tako i u simboličkom smislu, Božović stvara idealne uslove da uklopi Hulka, grafite i kolažirane cvetove u eksplozivnu celinu koja puca od iskušavanja granica. ’Hronika ateljea’ je Božoviću dala svu potrebnu slobodu i snagu da se iskaže kao umetnik-inovator koji teži stvaranju autentične ideje, služeći se raznovrsnim likovnim jezikom“, zaključuje Kršljanin.

Nikola Kolja Božović (1975) je diplomirao i magistrirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde radi kao vanredni profesor. Član je i jedan od osnivača grupe HYPE i Asocijacije Umetnost realnosti. Od 1999. godine izlaže na samostalnim i grupnim izložbama, kao i na međunarodnim izložbama i sajmovima savremene umetnosti u Beču, Kelnu i Moskvi. Dobitnik je nagrade za studentski crtež (1999), nagrada Zlatna paleta (2001) i Beli anđeo (2001), kao i počasne nagrade Centro-periferia (izložba 18 odabranih mladih umetnika iz celog sveta, Federculure, 2007. Rim). Dobitnik je stipendije Fondacije Polok – Krasner (2011). Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije.

„Hronika ateljea“ biće otvorena do 20. novembra 2021. godine. Radno vreme galerije KvArt BW je svakog dana od 11 do 21 čas, a ulaz je slobodan.