Након 30 година освојена медаља на Шаховској олимпијади слепих и слабовидих

Након 30 година освојена медаља на Шаховској олимпијади слепих и слабовидих

04/11/2021 Off By BERB

Фото: Ђорђе Крстић

 

Mинистаркa за рад, запошљавање, борачка и социјална питања проф. др Даријa Кисић Тепавчевић и помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Биљана Барошевић рaзговарале су данас са представницима Националног спортског савеза слепих и слабовидих Србије, чији су спортисти на претходних неколико међународних такмичења освојили више медаља.  

 

 

На последњем великом такмичењу – 16. Шаховској олимпијади слепих, која је одржана у Грчкој крајем октобра, Шаховска репрезентација слепих и слабовидих освојила је бронзану медаљу, у конкуренцији 22 репрезентације света. Ово је прва медаља од самосталности Србије са шаховских олимпијада слепих, а последњу је освојила репрезентација Југославије 1992. године у Барселони.

 

Поред бронзане медаље, репрезентативци Србије освојили су и медаље по таблама и то Павле Димић злато на првој табли, Дамјан Јандрић сребро на другој и Миле Бјелановић бронзу на четвртој.

 

Министарка Кисић Тепавчевић честитала је члановима Шаховске репрезентације слепих и слабовидих на освојеним медаљама и истакла да је то доказ да баријере нису непремостиве, када постоји мотивација и решеност да се успе и бори за своју земљу. Проф.др Кисић Тепавчевић је истакла решеност Министарства да настави реализацију кампање Србија без баријера, како би се особама са инвалидитетом омогућило пуно и равноправно учешће у свим сферама живота.

 

Кроз програмске активности Националног спортског савеза слепих и слабовидих, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Сектор за заштиту особа са инвалидитетом посебно су подржали шаховске, куглашке и спортске активности слепих и слабовидих. Захваљујући финансијској подршци Министарства, путем финансирања програмских активности локалних организација и клубова, омогућено је организовање тренинга, турнира и других активности за развој шаха и спорта слепих и слабовидих, а посебно рад са младима, због чега су освојене медаље резултат партнерског односа Министарства и Савеза.

 

Током године путем програмских активности подржаних од стране Министарства организовано је више шаховских манифестација, турнира, предавања, симултанки, едукација, мини кампова и та подршка ће бити настављена и у наредном периоду.

 

У 2021. години Министарство је подржало рад Савеза и 22 локална удружења у износу од 2,3 милиона динара. Поред финансирања редовних програмских активности, у 2020. години Министарство је на Стално отвореном конкурсу за унапређење положаја особа са инвалидитетом Националном спортском савезу слепих и слабовидих определило 1.5 милиона динара за адаптацију и опремање просторија, ради побољшања услова за одржавање манифестација слепих и слабовидих рекреативаца.

 

Конгрес Светске шаховске федерације (IBCA) донео је одлуку да Србија и Национални спортски савез слепих и слабовидих буду домаћини 17. Шаховске олимпијаде слепих, која ће бити одржана 2025. године.