Pomoć eksperata SZO u borbi protiv koronavirusa

Pomoć eksperata SZO u borbi protiv koronavirusa

04/11/2021 Off By BERB

Izvor: Vlada Srbije/Foto: zdravlje.gov.rs

 

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar razgovarao je danas sa direktorom Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hansom Klugeom i novim direktorom Kancelarije SZO za Srbiju Fabiom Skanom.

Lončar je tom prilikom Skanu poželeo dobrodošlicu i puno uspeha u radu u našoj zemlji, i ujedno iskazao zahvalnost Klugeu na snažnoj podršci.

Činjenica da će predstavnik SZO za ceo region biti direktor Kancelarije SZO u Srbiji dovoljno govori o tome koliko su aktivnosti naše zemlje u oblasti zdravstva prepoznate i vrednovane u Evropi, ukazao je ministar.

On je upozorio na to da je pandemija koronavirusa i dalje u punom jeku i da sve zemlje regiona imaju veliki broj javnozdravstvenih izazova, istakavši da ćemo morati još više da radimo zajedno sa ekspertima SZO kako bismo pobedili virus.

Kluge je objasnio da je SZO, na osnovu dosadašnje izuzetno kvalitetne saradnje sa Ministarstvom zdravlja, odlučila da u Srbiju pošalje stručnjaka sa 20-godišnjim iskustvom u ovoj organizaciji, koji će biti posebni izaslanik direktora SZO za ceo region Balkana.

Novi direktor Kancelarije SZO u Srbiji, dr Skano, biće zadužen za čitav region jer želimo da našu saradnju podignemo na još viši nivo i da još jače radimo, zajednički sa Ministarstvom zdravlja Srbije, u sprovođenju aktivnosti koje imaju za cilj kontrolu epidemije koronavirusa u celom regionu, poručio je on.

Direktor SZO za Evropu je najavio da će ova organizacija u narednom periodu u Srbiju poslati misiju njenih najrenomiranijih eksperata za imunizaciju, kako bismo doprineli podizanju broja vakcinisanih građana.

Takođe, kako je podvukao, radiće se i na tome da se region Zapadnog Balkana uključi u finansijske mehanizme Evropske unije namenjene očuvanju javnog zdravlja i borbi protiv koronavirusa.

Lončar i predstavnici SZO iskazali su zahvalnost dosadašnjem direktoru Kancelarije SZO u Srbiji Marijanu Ivanuši na predanom radu tokom njegovog boravka u Srbiji.