Bajatović: Obezbeđeno dovoljno gasa, ovakav kvar ne može trajati duže od 72 sata

Bajatović: Obezbeđeno dovoljno gasa, ovakav kvar ne može trajati duže od 72 sata

01/11/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: N1 Beograd

 

Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović izjavio je za N1 da će danas do 16 časova snabdevanje gasa biti u potpunosti stabilizovano. Objasnio je da je noćas došlo do pucanja cevu na gasovodu u Bugarskoj zbog čega je “Srbijagas” reagovao interventnim uvozom pet miliona kubnih metara gasa iz Mađarske. Bajatović je istakao i da u Banatskom dvoru ima dovoljno gasa, ali da to skladište trenutno ima kapacitet da proizvodi pet miliona kubnih metara gasa dnevno, što je upola manje nego što Srbija troši na dan. Direktor “Srbijagasa” izrazio je nadu da će proširenje Banatskog dvora biti završeno u toku iduće godine, čime će se rešiti problemi koji se tiču vršne potrošnje, ali i kriznih situacija poput današnje.

Bugarska je rano jutros obustavila dotok gasa Srbiji, nakon što je u širem reonu Varne došlo do pucanja cevi gasovoda u kompresorskoj stanici, objasnio je Bajatović u razgovoru za emisiju N1 Studio Live.

Kazao je da nedostajuće količine gasa nisu mogle da se nadoknade samo iz skladišta u Banatskom dvoru, zbog čega je „Srbijagas“ interventno uvezao pet miliona metara kubnih gasa iz Mađarske što, prema njegovim rečima, garantuje da će sistem biti stabilizovan i da će sve željene količine gasa biti isporučene.

„Negde oko 16 časova danas, prosto ne može ranije, jer smo morali jutros da vidimo ko ima gasa, po kojoj ceni, da zakupimo dodatne kapacitete, da platimo dodatni gas, jednostavno to je tako u gasnoj privredi. Obezbedili smo količine gasa i za sutra, tako da to neće biti problem“, poručio je on.

Bajatović je kazao i da je optimistička procena iz Bugarska da će kvar biti otklonjen sutra do 6 časova ujutro, ali da je „Srbijagas“ za svaki slučaj obezbedio dodatne rezerve.

„Imamo dovoljno sredstava, ne uzimamo nikakve kredite, ne može trajati kvar duže od 72 sata, ako je to tako kako su nam rekle kolege iz Bugarske“, rekao je direktor „Srbijagasa“ koji nije mogao da precizira koliko će nas intervetni uvoz gasa koštati, jer se kako je istakao, može desiti da uvozimo i sutra i prekosutra, ali je podvukao da je „svakako jeftinije nego da gasa nema“.

Komentarišući saopštenje Novosadskih toplana o prekidu isporuke toplotne energije za grejanje i toplu vodu za sve korisnike usluga, Bajatović je rekao da je to učinjeno kako bi bilo dovoljno „pogonskog goriva“ da gas iz Banatskog dvora stigne do juga SRbije, jer „da smo dali sve količine gasa ovde, potrošoli bismo veći deo pritiska“.

„Zamolili smo Novosadske toplane i Beogradske elektrane, Zrenjanin, Mitrovicu, Šabac, da svedu upotrebu gasa na tehnički minimum da bismo sačuvali sistem“, objasnio je on.

Banatski dvor pun, ali ne može dovoljno da proizvede

Na pitanje zašto se interventno uvozi gas ako je skladište u Banatskom dvoru puno, Bajatović je rekao da u tom skladištu ima 500 miliona kubnih metara gasa, ali da u tom postrojenju tehnički može da se proizvede tek pet miliona metara kubnih dnevno, dok Srbija troši dvostruko više.

Bajatović je izrazio nadu da će skladište u Banatskom dvoru biti završeno tokom iduće godine, nakon čega bi dva kompresora mogla da proizvode 10 miliona kubnih metara gasa dnevno.

Taj gas će se, kako je rekao koristiti za „peglanje pikova“, i to bi trebalo da reši probleme koji se tiču vršne potrošnje, ali i kriznih situacija poput današnje.

Bajatović je najavio i da će se „Srbijagas“, čim bude u mogućnosti – možda već večeras, a najkasnije sutra ujutro – potruditi da pomogne i gradu Sarajevu koje je takođe ostalo bez gasa usled havarije u Bugarskoj.

Srbiji treba nuklearna centrala

Na pitanje da li je istina da se gas iz Banatskog dvora već mesec dana troši za grejanje, jer nije završena rekonstrukcija TE Obrenovac, Bajatović je rekao da se taj gas „troši kao i svaki drugi gas“.

„Svi kapaciteti iz kojih može da se proizvodi struja, po mom stručnom mišljenju, na ovu cenu gasa koju ima Srbija koja je vrlo povoljna, proizvode električnu energiju, što je jeftinije od uvoza“, poručio je on.

Dodao je i da se zalaže da Srbija u budućnosti ima jednu ili dve fleksibilne gasne centrale koje „mogu da se grade kao Lego kocke, i tamo negde za 10, 15 godina, ako Bog da, imamo nuklearnu centralu ili udeo u regionu“.

„Nije to samo ova kriza opomena, nego što ćete i na proizvode koje izvozite u EU morati da plaćate dodatne takse jer su proizvedeni iz električne energije koja je opterećena sa CO2. Moramo to brzo da radimo, na ubrzanoj gasifikaciji, prilagođavanju energetske strategije. Na tome se u Vladi Srbije radi, postoji ozbiljna državna podrška. Što se mene tiče, Srbiji treba nuklearna centrala“, kazao je direktor „Srbijagasa“.