Odlikovani komandant RV i PVO i 890. mešovita helikopterska eskadrila

Odlikovani komandant RV i PVO i 890. mešovita helikopterska eskadrila

31/10/2021 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Povodom uspešno izvedenog poduhvata postavljanja Časnog krsta na vrhu Titerovac iznad manastira Mileševe, komandant RV i PVO general-potpukovnik Duško Žarković odlikovan je Ordenom Belog Anđela Prvog stepena, a 890. mešovita helikopterska eskadrila Ordenom Belog Anđela Drugog stepena koje im je uručio episkop mileševski Atanasije Rakita.

 


 

 

 

Čestitajući pripadnicima Vojske na ovom složenom zadatku, episkop Atanasije je istakao da želja naroda Prijepolja da Časni krst bude postavljen iznad manastira Mileševe ne bi bila ispunjena bez pomoći Vojske Srbije.

– Ovaj Časni krst, što je najbitnije za nas, biće izvor snage i istrajnosti, ali i podsetnik da je naš život podvižnički i da mi nemamo drugog izbora nego da idemo u podvig. Ovaj krst će nas podsećati na pravu prirodu našeg puta, našeg života – istakao je episkop Atanasije.

Zahvalivši na ordenima, general Žarković je istakao da je to izuzetna čast, ali i velika obaveza, ne samo za njega lično već i za RV i PVO.

– Vojska je uvek bila uz svoj narod i sastavni je deo naroda. I zaista, da li ima nešto lepše nego učestvovati u jednom zajedničkom poduhvatu, crkve, vojske i naroda – naglasio je general Žarković.

Pripadnici 890. mešovite helikopterske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade RV i PVO postavili su juče Časni krst na Titerovac iznad manastira Mileševe u okolini Prijepolja. Na ovom izuzetno složenom zadatku bila je angažovana posada helikoptera Mi -17, koja je uspela da uprkos složenim meteorološkim uslovima i naletima vetra postavi Časni krst visine oko 11 metara i težine oko 3.800 kilograma na vrhu iznad Mileševe.