Пензионери сутра добијају 30 евра од државе, убрзо и остали  пунолетни грађани

Пензионери сутра добијају 30 евра од државе, убрзо и остали пунолетни грађани

31/10/2021 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће сутра почети исплата 30 евра новчане подршке свим пунолетним држављанима Републике Србије, што је мера која се спроводи у оквиру трећег пакета подршке привреди и грађанима у циљу ублажавања последица пандемије, а новац ће прво бити уплаћен пензионерима и примаоцима новчане социјалне помоћи.

 

„Дакле, у понедељак, 1. новембра, наши најстарији суграђани, као и примаоци новчане социјалне помоћи могу да очекују уплату у износу од 30 евра на својим рачунима. Осталим пунолетним грађанима који су испунили услове за овај вид новчане подршке државе, новац ће бити уплаћен 2. и 3. новембра. Укупно, реч је о више од 5,7 милиона грађана, од чега 1,6 милиона пензионера. Свако ће добити по 3.527 динара“, рекао је Синиша Мали.

 

Он је појаснио да је наведених 30 евра, други део помоћи из маја ове године, када је грађанима такође било уплаћено по 30 евра, а подсетио је да је и средином децембра месеца планирана исплата новчане помоћи у износу од 20 евра, такође за све пунолетне грађане.

 

„Подршка грађанима Србије је континуирана и поред 30 евра у новембру, грађани ће добити и по 20 евра у децембру месецу. Наравно, као што смо и обећали, наши најстарији суграђани ће почетком следеће године добити још по 20.000 динара новчане помоћи“, навео је Синиша Мали.

 

Министар је нагласио да грађани који су се у мају месецу пријавили за новчану помоћ у износу од два пута по 30 евра, не треба да се пријављују за додатну новчану помоћ од 20 евра, јер ће им она бити аутоматски уплаћена у децембру. Такође, нагласио је министар, ни корисници пензија, примаоци новчане социјалне помоћи и лица у Заводу за извршење кривичних санкција не треба да се пријављују, јер ће новац добити без подношења пријаве.

 

„Остали пунолетни држављани Србије, који имају пребивалиште на територији Републике Србије и важећу личну карту и који се претходно нису пријавили за два пута по 30 евра, а сада желе да добију допунску новчану помоћ у износу од 20 евра у динарској противвредности, или који су у међувремену стекли право на помоћ, било да су постали пунолетни или добили држављанство, пребивалиште или личну карту, моћи ће да се пријаве на порталу Управе за трезор, idp.trezor.gov.rs, у периоду од 15. до 30. новембра“, рекао је Синиша Мали.

 

Синиша Мали је објаснио и да ће грађанима који су, након што су добили први део новчане помоћи од 30 евра у мају месецу, променили банку и угасили рачун, у првобитној банци бити отворен наменски рачун на који ће им бити уплаћен други део новчане помоћи.

 

Министар је нагласио да су ове мере помоћи део трећег пакета подршке привреди и грађанима у циљу ублажавања последица пандемије, и подсетио да су сва три пакета вредна око осам милијарди евра, односно око 17,3 одсто БДП, те да су ти пакети спасили српску привреду.

 

„Успели смо да очувамо производне капацитете и радна места, тако да је незапосленост у Србији данас на нивоу на ком је била и пре пандемије. Нисмо дозволили да се терет кризе прелије на грађане, а нисмо дозволили ни да се наруши привредни амбијент. Помогли смо и грађане и привреду и заиста могу да кажем да сам веома задовољан како су спроведена сва три пакета подршке“, рекао је Мали и нагласио да држава, по сада већ устаљеној пракси, све своје обавезе испуњава у дан и у динар.

 

Синиша Мали је закључио да је држава показала своју снагу у тешким, кризним временима за цео свет, те да се још једном показало да грађани могу да рачунају на своју земљу.