Унапређење правног оквира за заштиту жена од свих облика насиља

Унапређење правног оквира за заштиту жена од свих облика насиља

27/10/2021 Off By BERB

Фото: Министарство правде/ Сара Милић

 

Министарка правде Маја Поповић учествовала је на Конференцији „Борба против сексуалног насиља према женама – унапређење правног оквира и поступања”, одржаној у Београду. 

 

 

 

Министарка Поповић истакла је да се Министарство правде залаже за унапређење законодавног оквира за заштиту жена и девојчица од свих облика родно заснованог насиља, наводећи да је у том циљу донета Стратегија за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици за период од 2021. до 2025. године.

Министарка се том приликом осврнула на измене и допуне Кривичног законика из 2016. и 2019. године, као и на Закон о спречавању насиља у породици, истичући да поменути закон жртве сексуалног насиља препознаје као категорију посебно рањивих жртава и обавезује институције на системско деловање и координацију.

„Постављањем оваквог правног оквира, али и реаговањем институција и за извршена лакша кривична дела, попут кривичних дела прогањање и полно узнемиравање, допринели смо смањењу броја извршених кривичних дела против полне слободе, какво је кривично дело силовање, као и друга кривична дела која се односе на сексуално насиље према женама“, изјавила је министарка Поповић.

Истовремено, министарка је посебно указала на значај превенције и улогу медија за едукацију и информисање грађана о крајњим исходима кривичних поступака који се воде против учинилаца кривичних дела против полне слободе и других кривичних дела родно заснованог насиља.

„Подстичем све надлежне институције и организације да заједничком, мултисекторском сарадњом и друштвено одговорним деловањем допринесу подизању свести у циљу сузбијања родно заснованог насиља,“ рекла је овом приликом министарка правде.

 

На Конференцији су учествовали и потпредседница Владе Републике Србије и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић, стална координаторка УН у Србији Франсоаз Жакоб, амбасадор Краљевине Норвешке у Србији Јерн Еуген Елстад, као и заменица шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Сара Гроен.

Конференцију ,,Борба против сексуалног насиља према женама – унапређење правног оквира и поступања” организовали су заједно Министарство правде, Координационо тело за родну равноправност и UN Women.