Уводи се ново софтверско решење Управе за аграрна плаћања

Уводи се ново софтверско решење Управе за аграрна плаћања

27/10/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о изменама и допунама Закона о пољопривреди и руралном развоју којим се та област усклађује са европском регулативом и, поред осталог, уводи еАграр – ново софтверско решење Управе за аграрна плаћања, које ће омогућити ефикасније вођење Регистра пољопривредних газдинстава, а касније и ефикасније управљање исплата подстицаја у пољопривреди и руралном развоју.

 

Ново софтверско решење еАграр чини електронски портал преко кога ће пољопривредници приступати подацима о свом газдинству – биће им омогућено подношење електронских захтева за упис у Регистар пољопривредних газдинстава, измена података, обнова регистрације и брисање из Регистра, као и увезивање система са свим релевантним јавним евиденцијама и аутоматско преузимање потребних података.

 

Због великог интересовања грађана за јавни конкурс за доделу бесповратних средстава, на седници је усвојена измењена Уредба о утврђивању Програма доделе бесповратних средстава за куповину сеоске куће са окућницом на територији Србије за 2021. годину. За реализацију овог програма Влада Србије је определила 573.000.000 динара.

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници и Одлуку о установљавању Дана родне равноправности, који ће се обележавати 11. јуна сваке године. То је дан када је Указом кнеза Михаила 1842. године одобрено школовање жена у Србији. Установљење Дана родне равноправности требало би да допринесе подизању свести шире јавности о важности родне равноправности, као предуслова за напредак целокупног друштва.

 

Влада Србије прихватила је донацију Републике Пољске од 200.000 доза вакцине против болести Ковид-19 SPIkEVAX (под ранијим називом Модерна).

 

Чланови Владe усвојили су Закључак којим се утврђује да је развој коњарства и коњичког спорта од посебног значаја за унапређење ове привредне делатности и туристичког потенцијала Републике Србије, којом је Ергела „Карађорђево“ препозната као државна ергела од посебног значаја за развој тог спорта.

 

Ергела, која је један од оснивача Међународног удружења одгајивача липицанских коња са седиштем у Бриселу, имала је кључну улогу у очувању расног састава тих коња на територији Србије и Војводине, а њена грла доспела су до дворова Грчке, Велике Британије, Царевине Етиопије…