Ковид пропуснице промениће свест и понашање  грађана и привреде

Ковид пропуснице промениће свест и понашање грађана и привреде

22/10/2021 Off By BERB

Фото: МДУЛС

 

„Верујем да ће Ковид пропуснице помоћи као мера промене свести и понашања грађана и привреде. Противљење овој мери није добро, јер њом покушавамо да сузбијемо даље ширење вируса“, изјавила је Марија Обрадовић, председница Координационе комисије за инспекцијски надзор и министарка државне управе и локалне самоуправе.

 

 

 

Она је након данашње седнице Комисије, на којој је уједно обележено и годину дана рада Радне групе за контролу противепидемијских мера КОВИД-19, истакла да је важно да рад инспекција буде препознат и видљивији у јавности, јер су инспекције у протеклих годину дана обавиле преко милион надзора и издале преко 9.000 прекршајних налога.

„Важно је да грађани буду свесни да ће свих 46 инспекција у Србији наставити великим интензитетом да врше надзор над применом противепидемијских мера, на првом месту када је привреда у питању, а затим и грађани. Намера није да се кажњава по сваку цену, већ ће инспекције радити превентивно, посебно у светлу увођења Ковид пропусница“, истакла је Обрадовић.

Она је поручила да ће инспекције током викенда радити саветодавно, а да ће се од понедељка кренути са прекршајним налозима. Данас је организована посебна обука за све инспекторе у Србији о томе на који начин ће се вршити контрола Ковид пропусница, навела је Обрадовић и захвалила свим инспекторима на свим нивоима на одговорном раду у протеклој години.

Она је и овом приликом апеловала на грађане да се вакцинишу и да се придржавају мера, јер је то једини начин да се изборимо са Ковидом.

На данашњој седници Координационе комисије за инспекцијски надзор додељене су захвалнице за изузетан допринос у примени противепидемијских мера КОВИД-19 градовима Београду и Крагујевцу, Туристичкој инспекцији, Инспекцији за друмски саобраћај, Инспекторату за рад, као и Покрајинском одељењу санитарне инспекције Сомбор и одсецима санитарне инспекције Београда и Чачка.

Обрадовић је навела да Министарство наставља рад на реформи инспекција, изналажењу решења за запошљавање 1.000 инспектора који у систему недостају, али и рад на решавању статусних питања инспектора.

 

За годину дана инспекције су извршиле готово милион надзора и издале скоро 9.000 прекршајних налога. Утврђено је преко 30.000 неправилности, од којих се највећи број односи на неношење личне заштитне опреме. Највећи број казни, око 90 одсто, изречено је тржним центрима, продавницама и угоститељским објектима. Највише казни изречено је у Београду, док је Моравички управни округ био најбољи у контроли примене личних мера заштите.