Стабилно снабдевање енергијом и енергентима у Србији

Стабилно снабдевање енергијом и енергентима у Србији

19/10/2021 Off By BERB

Фото: mre.gov.rs

 

Енергетска ситуација у Србији је стабилна, упркос кризи на енергетским тржиштима у Европи. Тржиште енергентима у нашој земљи је такође у овом тренутку стабилно и Србија ће, у условима поремећаја који постоје на глобалном тржишту, бити енергетски безбедна, са стабилним снабдевањем енергијом и енергентима, и привреде и домаћинстава, закључено је на данашњем састанку Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима.

 

 

На састанку је речено да је неопходно употребити све механизме за очување српског енергетског система, јер поред глобалне енергетске кризе, на систем може да утиче и повећање потрошње у првих девет месеци ове године.

 

На састанку су представљени извештаји „Србијагаса“, ЕПС-а и ЕМС-а о испуњености складишта, количини енергената које се увозе, пројекцијама о потенцијалном увозу и очекивања о потрошњи.

 

Топлане у Србији имају довољне количине енергената, а проценат уговорених снабдевања биће довољан за испоруку топлотне енергије за предстојећу зимску сезону.

 

На састанку је речено да ће бити покренут кризни план ради обезбеђења сигурности снабдевања природним гасом, у складу са уредбом Владе Србије из децембра 2018. године, као и да за наредне састанке буду приказане све пројекције у вези са куповином енергије и енергената и планом за обезбеђивање неопходних количина.

 

На састанку Посебне радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, поред представника Министарства рударства и енергетике, учествовали су и представници Агенције за енергетику Републике Србије, Јавног предузећа „Србијагас”, „Електропривреде Србије”, АД „Електромреже Србије”, „Нафтне индустрије Србије” а. д., Пословног удружења „Топлане Србије”, Јавно комуналног предузећа „Београдске електране“, Града Београда и Аутономне покрајине Војводине.