Продужен рок конкурса за избор најбољих студентских радова о ЕУ

Продужен рок конкурса за избор најбољих студентских радова о ЕУ

18/10/2021 Off By BERB

Имајући у виду отежану здравствену ситуацију на територији Републике Србије и  потешкоће које је епидемија вируса COVID – 19 изазвала у припреми и достављању студентских радова, Министарство за европске интеграције продужава рок за пријем радова за „Наградни конкурс за избор најбољих индивидуалних студентских радова о европској интеграцији и процесу приступања наше земље Европској унији“.

 

Нови рок за пријем студентских радова је 1. новембар 2021. године.

 

Циљ овог наградног конкурса,  који је Министарство за европске интеграције расписало 18. августа 2021. године је да непосредно укључи младе академске грађане у отворену аргументовану дебату о битним аспектима приступног процеса и чланства Републике Србије у Европској унији.

 

Радови би требало да одговоре на једно од пет питања:

 

  1. Како постићи визију заједничке будућности Србије и Европске уније у оквиру могућег учешћа Србије у раду Конференције о будућности Европе?
  2. Које су поуке пандемије за постизање отпорности на могуће сличне кризе у будућности и одрживости друштава и економије Европске уније?
  3. Може ли се спровођењем Зелене агенде за Западни Балкан убрзати опоравак од социо – економских последица пандемије, као и зелена и дигитална трансформација у Републици Србији?
  4. Да ли је новим начином вођења процеса приступања, тј. применом нове методологије, оживљена политика проширења Европске уније?
  5. Зашто је очување европских вредности кључно за опстанак Европске уније, а њихово јачање важно за повећање добробити свих грађана на Западном Балкану?

 

Комисија састављена од професора Универзитета у Београду процењиваће квалитет пристиглих радова, а за ауторе три најбоља предвиђени су хонорари у износу од 85.000, 55.000 и 35.000 динара. Поред три најбоље рангирана, Министарство ће у електронском зборнику студентских радова објавити и остале радове који испуне критеријуме.

 

Конкурс је отворен за студенте програма основних академских студија и програма мастер академских студија свих универзитета у Републици Србији.

 

Све информације о конкурсу можете да пронађете на званичној интернет презентацији Министарства за европске интеграције (www.mei.gov.rs) или да затражите додатне информације на е – адреси: [email protected]