AHMETI: NIKO NE RAZUME ŠTA JE HTELA ORUŽANA GRUPA U KUMANOVU

AHMETI: NIKO NE RAZUME ŠTA JE HTELA ORUŽANA GRUPA U KUMANOVU

23/05/2015 Off By

ali ahmeti

Agencije

“Potrebna je temeljna istraga prema međunarodnim standardima. Kada istina izađe na videlo, biće od koristi za sve nas, i za Kosovo i za Makedoniju”, rekao je Ali Ahmeti

LIDER Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti izjavio je da njegova partija, koja je deo vladajuće koalicije u Makedoniji sa VMRO DPMNE, neće izaći iz vlade “jer bi se u tom slučaju kriza u Makedoniji samo pogoršala”, prenose skopski mediji.
“Ukoliko bi DUI odmah izašla iz vlade, to bi samo zaoštrilo krizu što ta partija ne želi da uradi”, rekao je Ahmeti za nemački Tagescajtung (Die Tageszeitung) i austrijski Prese (Die Presse).
Kada je reč o oružanom sukobu u Kumanovu, Ahmeti je rekao da “niko ne zna ko je organizovao oružanu grupu Albanaca”, preneli su mediji.
“Naša partija ima cilj da se preko dijaloga koji se vodi između najvažnijih političkih partija u zemlji prevaziđe politička kriza. Mi smo za razgovore. U tom dijalogu treba da budu obuhvaćene najkritičnije tačke kao što su sloboda medija i reforma sudstva”, izjavio je Ahmeti, naglasivši da je DUI čvrsto usmerena na ostvarenje evroatlantskih integracija i da očekuje da Brisel i Vašington podrže dijalog.
Govoreći o dešavanjima u Kumanovu, gde je 9. i 10. maja u oružanom obračunu sa naoružanom grupom poginulo osam makedonskih policajaca i 10 pripadnika te grupe, Ahmeti je rekao “da do sada niko nije u potpunosti razumeo šta je htela ta grupa Albanaca, ko ih je organizovao i ko ih je pomogao”.
“Potrebna je temeljna istraga prema međunarodnim standardima. Kada istina izađe na videlo, biće od koristi za sve nas, i za Kosovo i za Makedoniju”, rekao je Ahmeti.
On je precizirao da je Oslobodilačka narodna armija na čijem se čelu nalazio 2001. tokom sukoba sa makedonskim snagama bezbednosti, demobilisana 2001. nakon zaključenja Ohridskog mirovnog sporazuma.
“Ljudi koji se sada u svojim aktivnostima možda pozivaju na Oslobodilačku narodnu armiju to rade u svojstvu pojedinaca, ne mogu da govore u ime organizacije, i ne deluju u saglasnosti sa rešenjem o demobilizaciji od 26. septembra 2001. godine”, kazao je Ahmeti.
Kako su preneli mediji, Ahmeti je još ocenio da, prema njegovim saznanjima, u Makedoniji nema nikakvih osnova za novi rat.<


REGION

ivica-dacicTIRANA: DAČIČ NA SASTANKU REGIONALNOG SAVETA ZA SARADNJU

Press služba Vlade   PRVI potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvovaće na Godišnjem sastanku

0,,18457991_303,00ZASTAVAMAKEDONIJA: STRAZBUR TRAŽI REŠENJE

PREMIJER MAKEDONIJE I LIDER PARTIJE VMRO-DPMNE NIKOLA GRUEVSKI DANAS ĆE SA LIDEROM OPOZICIJE ZORANOM ZAEVIM IDE U