Одржан Светски дан оживљавања

Одржан Светски дан оживљавања

16/10/2021 Off By BERB

Фото: Црвени крст Србије

 

Данас је у просторијама Црвеног крста Србије одржана панел дискусија са темом: ”Нагли срчани застој у ванболничким условима – значај правовременог реаговања”. Кампања коју смо тим поводом промовисали организована је у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије, под покровитељством Министарства здравља Републике Србије.

 

Учесници дискусије били су врхунски стручњаци из области различитих грана медицине. Они су одговарали на питања: Како је могуће да врхунски фудбалер добије застој срца на терену? Зашто се ово све чешће дешава? Зашто је вештина оживљавања једна од важних општих вештина у модерним урбаним срединама и различитим спортским и животним ситуацијама?

Доцент др Александар Стефоски, државни секретар Министарства здравља, рекао је како Министраство здравља препознаје значај иницијативе Црвеног крста Србије и Олимпијског комитета Србије у реализацији едукације грађана за мере оживљавања и примену аутоматског спољашњег дефибрилатора. „Будући да је фактор време кључан у збрињавању наглог срчаног застоја, те да је правовремена реакција грађана од виталног значаја за преживљавање оних којима се нагли застој догоди у условима ван болнице подржавамо предстојећу кампању „Живот у твојим рукама“ у свим аспектима“, истакао је државни секретар.

Проф. др Драган Радовановић, хирург, председник Црвеног крста Србије објаснио је циљ кампање „Живот у твојим рукама“. „Развијање свести грађана о важности познавања основних мера оживљавања и ране дефибрилације код наглог застоја срца основна је идеја која стоји иза наших активности“, рекао је он. Професор је указао на то да је све чешћа појава наглог срчаног застоја  у спорту на свим нивоима, те да ће зато едукација здравствених и спортских радника бити драгоцена мера за спречавање фаталних исхода ових акцидената. „Наш приступ у креирању кампање подразумева постављање снажне платформе за наредних неколико година активног рада на овом плану. Ангажоваћемо домаће спортске звезде и јавне личности да би поруку пренели што даље и што јаче. Желимо да основне мере оживљавања и коришћење апарата за спољашњу дефибрилацију постану нормалне вештине модерног човека, као и писменост или коришћење мобилног телефона“ нагласио је Радовановић.

Доц. др Дејан Марковић, анестезиолог, истакао је како оживљавању треба приступити у прва 2-4 минута јер је у том периоду од застоја срца највећа шанса да се спасе живот, због чега је кључно упућивање грађана о начину коришћења дефибрилатора. Међутим, „поред набавке дефибрилатора неопходна је едукација читавог становништва о основним мерама реанимације, од основних школа па надаље“, казао је Марковић.

Проф. др Војислав Парезановић, дечији кардиолог указао је на значај превентивних прегледа свих активних спортиста (од пионира до сениора) јер тако могу да се открију нека обољења која доводе до напрасне смрти. Као и остали панелисти, он је посебан акценат ставио на едукацију. „Едукација о првој помоћи свих учесника у спорту (тренера, судија, играча) била би од непроцењивог значаја, а стопа успешне реанимације у овако трагичним догађајима неупоредиво већа, уколико би се поред сваког терена обезбедио апарат за спољашњу дефибрилацију срца“, рекао је доктор Парезановић.

Дамир Штајнер, извршни директор Олимпијског комитета Србије навео је да је управо сада прави тренутак да се повуку конкретни кораци у циљу превенирања смртних исхода који би могли настати услед појаве наглог срчаног застоја. „Спремни смо да пружимо логистичку, стручну помоћ, као и ресурсе како би се спровела акција едукације стручњака у спорту који раде са нашим врхунским спортистима“, казао је Штајнер.

 

Зорана Аруновић, српска репезентативка у стрељашту рекла је како се диви енергији коју волонтери Црвеног крста улажу да своје знање о спасавању живота и првој помоћи поделе са свим људима добре воље. Истакла је да се на Олимпијским играма велика пажња посвећује безбедности спортиста, као и да је уобичајено да чланови тима који прате спортисте буду оспособљени за мере оживљавања и да су често опремљени  са аутоматским дефибрилаторима.

Панел је најавио велику кампању „Живот у твојим рукама“ у којој ће учешће узети наши врхунски спортисти и јавне личности (Новак Ђоковић, Владе Дивац, Милица Мандић и многи други). Сврха панела и кампање је настојање да се појача свест грађана и спортских радника колико је важна едукација која им омогућава да реагују у тренуцима наглог застоја срца јер су, када срце стане, први минути драгоцени и спасавају живот.

Едукација о којој је било говора подразумева савладавање основних мера оживљавања и начина коришћења аутоматског спољашњег дефибрилатора, апарата намењеног немедицинском кадру, обичним грађанима, када се нађу у прилици да помогну особи са срчаним застојем и врате је у живот. Како је нагли срчани застој све чешћи код врхунских спортиста, планирано је да кампања започне  у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије. Промотери су наши најпознатији спортисти и јавне личности који ће позвати људе да се укључе учећи мере оживљавања.