Почели радови на мађарској деоници брзе пруге од Будимпеште до Београда

Почели радови на мађарској деоници брзе пруге од Будимпеште до Београда

15/10/2021 Off By BERB

Фото: МГСИ, Ђорђе Крстић

 

Пројекат мађарско-српске железнице и изградња модерне пруге од Будимпеште до Београда је круна пријатељства између Србије и Мађарске, рекао је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић у билатералној посети Мађарској где се састао са мађарским министром за иновације и технологију Ласлом Палковичем.

 

 

Министри Момировић и Палкович су полагањем камена темељца свечано отворили радове на железничкој траси Београд-Будимпешта, на деоници пруге Шорокшар – Келебија.

,,Изузетно ми је задовољство што имам прилику да будем на овом месту, 137 година од када је први воз из Србије, из Београда, кренуо управо према Будимпешти. Данас имамо најбоље односе између Републике  Србије и Мађарске, а они су резултат пре свега једног искреног пријатељства између председника Владе Мађарске Виктора Орбана и председника Републике Србије Александра Вучића” казао је Момировић.

 

 

Момировић је истакао да овакав пријатељски однос пре свега гарантује економски, трговински и саобраћајни просперитет наше две земље, што је и резултирало изградњом најмодерније железничке инфраструктуре између Будимпеште и Београда.

 

 

,,Овај Пројекат је од изузетног стратешког значаја за обе земље с обзиром на то да представља део јединствене европске железничке мреже и представља део Коридора X и железничку везу не само Републике Србије и Републике Мађарске, већ овом изградњом спајамо Централну Европу са Јужном Европом” рекао је Момировић. Он је додао да се пуштање у саобраћај првог дела пруге од Београда до Новог Сада очекује почетком следеће године, као и да ће Србија у наредним месецима додатно интезивирати радове између Новог Сада и Суботице.

 

Укупна дужина трасе брзе пруге од станице Београд Центар до државне границе са Мађарском је 183,1 километар, а пројекат се реализује на три поддеонице: Београд Центар – Стара Пазова,  Стара Пазова – Нови Сад  и Нови Сад – Суботица – државна граница са Мађарском.