Izložba slika „Morski pejzaži“

Izložba slika „Morski pejzaži“

15/10/2021 Off By BERB

Piše: Ivana Rajković

 

Izložba slika „Morski pejzaži“ Sava Pekovića biće otvorena u ponedeljak, 18. oktobra sa početkom u 19 sati u prostoru BW Experience, na drugom spratu tržnog centra Galerija.

 

 

 

Za Pekovića je slika događaj, trenutak koji se dešava. U njegovom radu prisutni su svi elementi koje jedna slika treba da ima – boje, dimenzije, linije ali bez aluzije na nešto. Umetnik smatra da slika ne treba da prenosi nikakvu poruku, već da je sama po sebi poruka. Njegova dela teže predstavljanju praznine, odnosno prisutnosti. Slike koje stvara nisu strogo definisane nekim ciljem, zapravo umetnik ističe njihovu moć prilagođavanja. Njegova dela poseduju unutrašnju silu, koja će svakog posmatrača dotaći na drugačiji način, izazivajući izvesnu nelagodnost pred neizvesnošću šta će se sa slikom dogoditi u sledećem trenutku.

„Zadovoljstvo da se bavim slikarstvom je upravo u njegovoj večnoj tajnovitosti  koju bez prestanka pokušavam da odgonetnem, tražeći skrivene razloge u svemu što vidim i zato mi mnoštvo značenja navire s platna… Slike različitih dimenzija, slikane akrilikom i pigmentima, vezivima i gužvanim platnom sjedinjenim sa površinom slike, predstavljaju moje sećanje na proživljene trenutke“, kazao je autor.

Savo Peković diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1981. godine na Slikarskom odseku, a zatim i magistrirao na istom fakultetu 1983. godine. Član je ULUS-a od 1982. godine, dok je status istaknutog umetnika stekao 2004. godine. Izlagao je na  45 samostalnih i oko 300 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Slike mu se nalaze u javnim i privatnim kolekcijama. Redovni je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, Univerziteta Istočno Sarajevo.

Izložba se organizuje u okviru programa Umetničke inicijative KvArt Belgrade Waterfront zajedno sa Galerijom ŠTAB i biće otvorena do 28. oktobra 2021. godine. Radno vreme galerije je svakog dana od 11 do 21 čas, a ulaz je slobodan.