Улагање у заливне системе како би се подигао квалитет зеленила

Улагање у заливне системе како би се подигао квалитет зеленила

13/10/2021 Off By BERB

Фото: ekologija.gov.rs

 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић обишла је данас заједно са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем радове на изградњи модерног заливног система у Футошком парку, који ће помоћи да се обезбеди довољно влаге за биљни свет независно од временских услова и да се на тај начин сачувају од сушења вишедеценијска стабла, што ће допринети унапређењу квалитета ваздуха у овом граду.

 

 

– Приметили смо претходних година да се стара стабла суше и зато смо уложили значајна средства за модерне заливне системе, који функционишу тако што заливају корен стабла са око 20 литара воде на сат. Раније је покривеност оваквим системима у Новом Саду била око три одсто, а кроз ове пројекте које са Градом реализујемо још и у Лиманском парку и Булевару Европе, тај проценат ће се повећати. Задовољна сам што се у Футошком парку радови обављају пуном паром, и што ће бити завршени до краја године. Радови у Лиманском парку ће бити готови за двадесетак дана, а у Булевару су захтевнији јер се систем поставља испод саобраћајница. Поред тога што бринемо о вишедеценијским стаблима, трудићемо се да додатно пошумљавамо. Разговарала сам са градоначелником Вучевићем, са којим имамо одличну сарадњу, и о новим пројектима за што здравију животну средину – рекла је Вујовић.

 

Према њеним речима, Министарство суфинансира заливне системе у Новом Саду са 90 милиона динара, Град учествује са 31,7 милиона. Са министарком Вујовић и градоначелником Вучевићем, радове је обишао и Милош Егић, директор ЈКП „Градско зеленило“.

 

Вујовић је истакла да су у борби против аерозагађења, приоритетни пројекти којима може да се повећа проценат пошумљености.

 

– Министарство је почетком године расписало конкурсе путем којих смо доделили средства у 38 локалних самоуправа. Пројекти ће бити реализовани у овој години. Пошумљавање и озелењавање је препознато и у Зеленој агенди и један од главних фактора у борби против климатских промена, а трудићемо се да наставимо са оваквим активностима за бољи квалитет живота грађана – рекла је Вујовић.