ММФ повећао пројекцију привредног раста Србије на 6,5 одсто

ММФ повећао пројекцију привредног раста Србије на 6,5 одсто

12/10/2021 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да Србија ових дана показује економску стабилност и напредак на свим фронтовима, те да га нимало не изненађује чињеница да још једна водећа светска финансијска институција, Међународни монетарни фонд, повећала прогнозу привредног раста Србије са 6 на 6,5 процената, за ову годину.

 

 

Према његовим речима,  у тренутку када из света стижу само лоше вести које се односе на енергетску кризу, али и друге економске тешкоће са којима се водеће привреде света сусрећу,  до Србије долазе само добре, те тако наша земља потврђује своју стабилност на више фронтова –  енергетском, економском, фискалном и финансијском.

 

 

“Постижемо много боље резултате него што смо то очекивали почетком године, тако да имамо и бољи фискални резултат, а и много боље изгледе за високу стопу привредног раста. Министарство финансија је већ повећало пројекцију раста на 7%, а и међународне финансијске институције континуирано током ове године повећавају своје пројекције, што је најбоља потврда нашег успеха”, рекао је Мали.

 

 

Министар је посетио да је ММФ раније ове године, у јуну месецу, повећао пројекције са 5 на 6 одсто раста БДП-а Србије, да би сада још једном повећао прогнозу раста нашег БДП-а овог пута на 6,5 одсто.

 

 

“Наш однос са ММФ-ом је већ више година заснован на поверењу. Њихове пројекције  нам помажу да стекнемо и међународно инвестиционо поверење и да добијемо још бољи статус на светском тржишту капитала, као и да јачамо конкурентност наше привреде”, навео је Мали, објашњавајући значај ових прогноза за грађане и привреду Србије.

 

 

Он је подсетио да су јуче отпочели и званични разговори са делегацијом ММФ-а коју предводи Јан Кес Мартејн и да је започета ревизија новог саветодавног аранжмана „Инструмент за координацију политика“ који је почео да се спроводи у јуну 2021. године. Циљ новог аранжмана је спровођење структурних реформи и одржавање макроекономске и финансијске стабилности.

 

 

“Делегација ММФ-а је већ упозната са нашом макроекономском ситуацијом. Имали су прилике и да виде да је наш фискални резултат, у првих девет месеци, бољи за 182 милијарди динара, односно да дефицит износи 93 милијарде динара, и то због много већих прихода, пре свега пореских. Српска економија се много успешније опоравља и то је ван сваких очекивања”, навео је Мали.

 

 

Истакао је да су испуњена сва четири реформска циља која су са ММФ-ом договорена у априлу ове године, што говори о посвећености и озбиљности Републике Србије овом аранжману.

 

 

“На нама је да даље спроводимо структурне реформе, да подижемо продуктивност наших јавних предузећа и реформишемо тај сектор у потпуности”, навео је Мали.

 

 

Он је додао да ће са ММФ-ом разговарати о буџету за 2022. годину, те да ће фокус и даље бити на високим одвајањима за капиталне инвестиције, које су мотор развоја Србије као и на све важнијим пројектима из области заштите животне средине.

 

 

Мали је подсетио и да је Светска банка, пре само неколико дана, повећала прогнозу раста Србије за 2021. годину за један процентни поен – на шест одсто у ажурираном јесењем извештају о светским економским изгледима, те да заједно, ова два извештаја,  дају ветар у леђа Србији.