Održana promocija magazina Hello! Travel: Kulturna baština Srbije

Održana promocija magazina Hello! Travel: Kulturna baština Srbije

08/10/2021 Off By BERB

Foto: Color Media Communication

 

U prelepom zdanju Konaka kneginje Ljubice održana je promocija i koktel prijem povodom izlaska luksuznog dvojezičnog izdanja magazina “Hello!Travel: Kulturna baština Srbije”.

 

 

 

Turistička organizacija Srbije je, u saradnji sa Color Media Communications, predstavila specijalno izdanje magazina “Hello!” posvećeno kulturnoj baštini Srbije pod nazivom “Hello!Travel: Serbia Cultural Heritage”.

Na 204 strane luksuznog dvojezičnog magazina čitaoci će biti u prilici da se upoznaju sa raskošnim kulturnim blagom i znamenitostima na teritoriji Centralne Srbije, Vojvodine, Kosova i Metohije…crkve, manastiri, džamije, sinagoge, dvorci, palate, tvrđave, gradovi, sela i naša bogata tradicija vas očekuje u ovom izdanju magazina.

Domaćin promocije direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković je istakla da je za muzej veoma važno da na svaki način povežemo i spojimo nasleđe i turizam.

“Najbolja vidljivost naših napora i onoga što mi imamo na ovaj način će doći do naše buduće publike i do svih onih koji treba da se  upoznaju sa identitetom našeg naroda i sa onim što samo na apsolutno autentičnom mestu možete da doživite i vidite. Dodatna vrednost svakog turističkog aranžmana je autentičan prostor i nešto iz naše baštine i kulture” navela je Medaković.

Robert Čoban, predsednik Color Press Group i izdavač magazina na srpskom jeziku na otvaranju događaja je rekao: “Sada kao ponovni znak oživljavanja i života i turističke privrede predstavljamo “Hello! Travel: Kulturna baština Srbije”. Tema kojom se mnogo bavimo i mi kao kompanija i ja lično kroz različite kampanje i projekte. Mislimo da je jako važno da pokažemo da je turistička privreda vitalna i koliko je uspela da preživi ovaj udar, najveći od ratova devedesetih. Ovim izdanjem želimo da pokažemo da turizam nastavlja da živi i da pozovemo sve da posete destinacije o kojima smo pisali u novom izdanju Hello Travel-a.

 

Žikica Milošević, glavni i odgovorni urednik ovog prestižnog magazina naveo je da “Kulturni turizam čini 40% procenata turističke industrije u svetu što znači da 40% procenata ljudi širom sveta obilazi kulturne znamenitosti. Ovim izdanjem želimo da pokažemo bogatstvo kulture u Srbiji, da pozovemo ljude da vide kolevku evropske civilizacije. Ne samo strance koji su svakako dobrodošli već i građane naše zemlje jer je sasvim sigurno da ima mnogo delova Srbije koje još nisu obišli.”

Direktorka Turističke organizacije Srbije, Marija Labović naglasila je da su kultura i turizam jedino zajedno uspešni i ne mogu jedno bez drugog. “Prvo smo radili Hello Travel Srbija – aktivni odmor, sada kulturno istorijsko nasleđe i to ne slučajno jer upravo aktivni odmor i kulturno istorijsko nasleđe su centralni proizvodi koje mi promovišemo u sklopu naših promotivnih kampanja. Tako smo i ove godine u okviru kampanje Biram Srbiju kao centralnu temu imali kulturno istorijsko nasleđe. Verujemo da ćemo kroz ovo izdanje uspeti da skrenemo pažnju našim građanima da u okviru svojih putovanja posete znamenitosti koje su deo našeg kulturnog i istorijskog nasleđa.  Ovaj magazin može da posluži i kao svojevrsni vodič kroz Srbiju” navela je Labović.

Za svečane zvanice koktel prijema pripremljene su i zanimljive aktivnosti tokom promocije. Svi prisutni su imali priliku da učestvuju u kvizu “Koliko poznajete kulturnu baštinu Srbije?” a učesnici kviza koji su tačno odgovorili na svih pet pitanja dobili su nagradno putovanje za dve osobe: “Vinski vikend u Vršcu”.

U jedne od najlepših tradicionalnih običaja svih naroda ubrajaju se svadbeni običaji koji podrazumevaju kićenje mlade i mladoženje, na promociji je predstavljeno tradicionalno oblačenje i kićenje mlade. Prijatelji magazina iz Bača, Sombora i Selenče predstavili su nam bogatstvo naše kulturne baštine, imali smo priliku da vidimo kako izgledaju Šokački mladenci, predstavilo ih je Udruženje Didina kuća Bač, Krajiške mladence, predstavilo je KUD MLADOST BAČ; Slovačke mladence, predstavili su Članovi Mesnog odbora Matice slovačke u Selenči- Etno sekcija dok je Bačke mladence, predstavilo Gradsko kulturno-umetničko društvo RAVANGRAD Sombor.

 

Udruženje Etno-mreža se pobrinulo da se prisutni gosti upoznaju sa tradicionalnim rukotvorinama: pirotskim, staparskim i novopazarskim ćilimima i drugim ručnim radovima.

Na samom kraju događaja viša kustoskinja Muzeja i istoričarka umetnosti Nataša Popovska izvela je monodramu o kneginji Ljubici Obrenović, nakon toga su gosti mogli da pogledaju stalnu muzejsku postavka kojom je predstavljen  način života i stanovanja u devetnaestovekovnom Beogradu, pod nazivom „Enterijer  beogradskih  kuća  19. veka“.

Konak kneginje Ljubice ubraja se u red najznačajnijih i najreprezentativnijih spomeničkih objekata u Beogradu. Građen je od 1829. do 1831. godine i jedan je od malobrojnih danas sačuvanih  memorijala srpske vladajuće dinastije Obrenović.

Luksuzno dvojezično izdanje magazina Hello!Travel: Kulturna baština Srbije od sutra će se naći u slobodnoj prodaji na kioscima širom zemlje, upoznajte se sa našom prelepom kulturnom baštinom i tradicijom putem ovog jedinstvenog izdanja.