Састанак са потпредседником Владе Руске Федерације

Састанак са потпредседником Владе Руске Федерације

07/10/2021 Off By BERB

Фото: Председништво Србије/Димитрије Голл

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са потпредседником Владе Руске Федерације и копредседником Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу између Републике Србије и Руске Федерације Јуријем Борисовом, са којим је разговарао о сарадњи у области енергетике, индустрије и инфраструктуре. Саговорници су размотрили и друге области са великим потенцијалом за сарадњу.

 

Председник Вучић је захвалио потпредседнику руске Владе Јурију Борисову на великом личном и професионалном залагању у развоју односа између Руске Федерације и Србије. Председник је овом приликом лично уручио рођенданску честитку за председника Владимира Путина, замоливши Јурија Борисова да му пренесе најбоље жеље и срдачне поздраве, уз позив да што скорије поново посети Србију.

 

Председник Вучић је оценио да су стратешки односи двеју земаља на изузетно високом нивоу, те да ти односи и даље напредују. Председник Вучић и потпредседник руске Владе Борисов су констатовали да реализација заједничких инфраструктурних и енергетских пројеката одлично напредује, као и да сви пројекти прате планирану динамику.

 

Разговарајући о актуелној глобалној енергетској кризи, председник Вучић је оценио да је у том контексту гасовод који повезује Бугарску и Мађарску преко територије Републике Србије, од највећег значаја за Србију,  не само у смислу привлачења инвестиција и напретка индустријске производње, већ и због енергетске сигурности земље. Саговорници су изразили уверење да ће сарадња са Руском Федерацијом у овој области допринети сигурном снабдевању наше земље гасом, али и већој ефикасности у транспорту гаса уз поштовање највиших еколошких стандарда.

 

Потпредседник Борисов пренео је председнику Вучићу поздраве председника Путина, рекавши да су политички и економски односи две земље на највишем нивоу у новијој историји. Борисов је посебно истакао висок степен трговинских односа, као и заинтересованост руске стране за већи извоз српске робе и услуга на тржиште Руске Федерације.

 

Председник Републике Србије Александар Вучић је нагласио да јак потенцијал за пласирање наших производа на руско тржиште и даље није довољно искоришћен, те је поновио спремност Србије за формирање заједничких српско-руских производних компанија, које би пласирале робу на трећа тржишта.

 

Председник Вучић и потпредседник руске Владе Борисов су на састанку разговарали и о конкретним предлозима за будућу сарадњу у области инфраструктуре и енергетике, као и у другим областима од обостраног интереса.