Srbija čvrsto opredeljena za put mira

Srbija čvrsto opredeljena za put mira

03/10/2021 Off By BERB

Izvor/Foto: srbija.gov.rs

 

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić predvodila je danas u spomen-parku „Jajinci“ državnu delegaciju na obeležavanju Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja na tom stratištu u Drugom svetskom ratu.

 

Komemoracija je počela pozdravom počasne jedinice garde Vojske Srbije, a nakon toga premijerka je odala poštu stradalima polaganjem venaca kod Spomenika žrtvama zloglasnog stratišta, uz zvuke himne Bože pravde, u izvođenju orkestra Vojske Srbije.

Brnabić je tom prilikom poručila da je Srbija danas čvrsto opredeljena za put mira, jer smo poučeni turbulentnom istorijom i stradanjem srpskog naroda tokom 20. veka.

Prema njenim rečima, naša zemlja danas neumorno ističe da su nam na putu napretka glavni postulati mir, predvidljivost i stabilnost.

Mir, skoro po svaku cenu, to je ono što ponavljamo tokom prethodnih sedam godina, od kada je Srbija počela dubinski da se menja i da se vraća sebi i vrednostima svojih predaka, od kojih su neki svoje živote ostavili upravo na ovom mestu, navela je ona.

 

Premijerka je naglasila da je današnja Srbija ekonomski stabilna, vojno jaka, uvažavana od strane svih u međunarodnoj političkoj areni i da je poštuju zbog, kako je rekla, odgovorne politike koje je trasirao predsednik Aleksandar Vučić.

Takođe, kako je dodala, naša zemlja ostvaruje pobede u ekonomiji, nauci, sportu, kulturi, savremenim tehnologijama, čvrstim međunarodnim odnosima, o čemu svedoče projekti i investicije u Srbiji.

Srbija se danas više ne stidi svoje bogate istorije i tradicije, o čemu svedoči i prisustvo svih nas danas ovde, poručila je predsednica Vlade.

Ona je napomenula da je konačno odata pošta Stefanu Nemanji, osnivaču srednjevekovne srpske države, da se obeležava proboj Solunskog fronta, događaja od svetskog istorijskog značaja, kao i da su po prvi put ovekovečena stradanja u Jasenovcu i zločini ustaškog režima.

Premijerka je najavila da će sutra posetiti Prebilovce, jedan od simbola stradanja srpskog naroda u Pavelićevoj NDH, ali i ponovnog stradanja našeg naroda 1992. godine.

Danas konačno možemo da sa pijetetom odajemo poštu svojim, ali i tuđim žrtvama, kao i da bez straha i kompleksa slavimo slobodarske ideale kojima su naši preci prkosili okupatorima, podvukla je Brnabić.

Ona je naglasila da Srbija danas ne dozvoljava da bude ponižena i ponižavana, navodeći da su protekle dve nedelje pokazale da borba za očuvanje i bezbednost Srba na Kosmetu svakoga dana ima sve više izazova.

Država je, kako je objasnila, pokazala da je spremna da zaštiti svoj narod.

Ovo više nije Srbija od pre jedne decenije, koja nije spremna da reaguje na jednostrane akte Prištine. Srbija današnje bitke, na čelu sa predsednikom Republike, dobija vođenjem uspešne i konzistentne politike mira, saradnje i dijaloga, navela je premijerka.

U Srbiji i njenom narodu fašizam nikada nije pronašao plodno tle, pa neće ni danas, poručila je ona, ističući da baštinimo vrednosti predaka palih za slobodu i bolju budućnost srpskog naroda.

Prema njenim rečima, držeći se politike kompromisa, ali ne po svaku cenu, mi se klanjamo palim žrtvama uz obećanje da će njihovi ideali, kao i sveta i nepokorna zemlja koju su nam ostavili u amanet, ostati takvi i u vekovima koji dolaze.

Brnabić je navela da se četvrti put obraća na stratištu u Jajincima, mestu gde je život izgubilo 80.000 rodoljuba – Srba, Jevreja, Roma, pripadnika Narodnooslobodilačkog rata, antifašista i drugih.

Ona je predočila da se na tom mestu, koje ima duboki istorijski značaj, svaki put sa jednakim bolom i pijetetom priseća žrtava i užasnih posledica fašizma.

Na ovom mestu, kako je istakla, surovo su stradali ljudi dovođeni iz logora na Starom sajmištu i Banjice i sistematski uništavan svako ko je za pobornike fašističke ideologije bio “nepodobne“ vere, rase i nacije.

Ovde su stradali junaci svojim životima odbranili i nas od tog zla koje više nikada i nigde ne sme pustiti korene i protiv čijih se pojavnih oblika svi zajedno moramo boriti svim raspoloživim sredstvima, svuda i uvek, zaključila je premijerka.

Na komemorativnom skupu u Jajincima govorio je i preživeli logoraš Slavko Milanović.

Ceremoniji su prisustvoli i ministarka za rad zapošljavanje, biračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Narodne skupštine, ratni veterani, preživeli logoraši, kao i potomci stradalih.

Vence su polažili i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, predstavnici opštine Voždovac, SUBNOR-a Srbija, Udruženja logoraša 1941–1945, Saveza jevrejske zajednice, Jevrejske opštine Beograd, Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, Udruženja 6. Ličke divizije.

Počast stradalima polaganjem belih ruža odali su i članovi diplomatskog kora i predstavnici 38 stranih ambasada u Srbiji.

U okviru komemoracije izveden je umetnički program “Oni su naše sećanje”, a poemu “Moja duša je ubijena ptica” govorili su glumci Ivana Žigon, Vjera Mujović i Grigorije Jakišić.

Jajinci su najveće mesto stradanja na teritoriji okupirane Srbije u Drugom svetskom ratu gde su, prema zvaničnim, iako najverovatnije nepreciznim podacima, od leta 1941. do jeseni 1943. godine nacisti streljali 80.000 Srba, Jevreja i Roma.

U Jajincima su ubijani muškarci, žene, pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta, antifašisti, ali i nasumično hapšeni civili, kao deo odmazde nemačkih okupatorskih vlasti u Beogradu, koja je donela proglas kojim za svakog ubijenog Nemca mora biti ubijeno 100 civila, a za svakog ranjenog Nemca mora biti ubijeno 50 ljudi.

U Jajince su dovođeni i streljani logoraši iz Banjičkog logora i sa Sajmišta.

Memorijalni park, u okviru koga se nalazi i spomenik stradalima, otvoren je 20. oktobra 1964. godine, povodom 20-godišnjice ulaska partizanskih snaga u Beograd.